Gong i GOOD kontra reforme strukovnih škola po kojoj Politika i gospodarstvo leti van iz obavezne nastave 

Gong i GOOD inicijativa oštro se protive najavljenoj reformi srednjih strukovnih škola prema kojoj će predmet Politika i gospodarstvo biti izbačen iz obaveznog dijela kurikuluma. Ovaj je predmet jedan od rijetkih prostora unutar kurikuluma strukovnih škola koji je mladima pruža obrazovanje o demokraciji, političkom sustavu Hrvatske, političkoj kulturi i participaciji te razvija kod njih demokratske vrijednosti i stavove, koje su nužne kako bi odgovorno sudjelovali i doprinosili  društvenom i političkom životu svoje zajednice.

Konferencija GOOD inicijative: “Građanski odgoj i obrazovanje u superizbornoj godini”

Osmu godinu za redom GOOD inicijativa organizira konferenciju s temom obrazovanja, na kojoj stavljamo fokus na teme vezane uz razvoj građanske kompetencije učenika i učenica, ove godine posebno na građanski odgoj i obrazovanje i reformu strukovnog obrazovanja – položaj Politike i gospodarstva te smanjenje općeobrazovnih odnosno društvenih predmeta. Konferencijom obilježavamo i godišnjicu prosvjeda „Hrvatska može bolje“ koju smo organizirali 2016. godine.

GOOD Školica: “Izazovi u stvaranju inkluzivnog okruženja u školama: pristup LGBTIQ temama”

Nastavljamo s novom GOOD Školicom, prateći vaše interese i potrebe. Ovaj put fokusiramo se na temu koja zahtijeva posebnu pažnju i osjetljivost – izazovi stvaranja inkluzivnog okruženja u školama kada pristupamo LGBTIQ temama.

U sklopu ove sesije, pružit ćemo vam alate i strategije za suočavanje s izazovnim situacijama u kojima se možemo ponekad naći, te kako stvarati inkluzivno okruženje za sve učenike, čak i one koji se čine nesuradljivi za razgovor o LGBTIQ+ temama.

GOOD Školica: Kako potaknuti mlade na glasovanje na Europskim izborima?

ladi, uključujući maturante, predstavljaju značajan segment biračkog tijela, ali su statistički manje aktivni na izborima, što rezultira njihovom podzastupljenošću u političkim odlukama koje utječu na njihovu budućnost. Europski izbori su ključni jer politike donesene na razini Europske unije značajno utječu na aspekte poput obrazovanja, zapošljavanja i okoliša, što čini sudjelovanje mladih u kreiranju tih politika osobito važnim. Edukacijska radionica, vođena od strane Sandre Rozman Papak iz Mreže mladih Hrvatske, održat će se 8.5.2024. i usmjerena je na osobe koje rade s mladima, kako bi potaknula veće sudjelovanje mladih u demokratskim procesima i europskim izborima.

GOOD Školica: Prevencija i preventivni programi

Znate li što je prevencija i zašto je važna? Najčešće se spominje u kontekstu prevencije bolesti, no nakon pandemije korona virusa i dugotrajne izolacije sve se više počelo govoriti o prevenciji teškoća mentalnog zdravlja, posebice djece i mladih.

Kao stručnjaci koje rade na poboljšanju kvalitete života djece i mladih, ali i drugih pojedinaca, zajednica i društva općenito, trudimo se postupati u njihovom najboljem interesu. Baš zbog toga često je razmišljanje da je s djecom i mladima bolje raditi nešto nego ništa. No, često iz želje da napravimo nešto dobro, svojim preventivnim postupcima i djelovanjem možemo nanijeti štetu djeci i mladima.

Iz tog razloga na ovoj GOOD školici uvest ćemo vas u temu prevencije, objasniti zašto je važno da je utemeljena na znanosti i dokazima, ali i reći nešto više o prevenciji u različitim okruženjima (s naglaskom na školu) te obilježjima učinkovitih, odnosno neučinkovitih preventivnih programa.

SKOCKANO e-tečaj

Na temelju iskazanih potreba organizacija civilnog društva, razvili smo Skockano e-tečaj kako bismo pružili podršku u provedbi neformalnih obrazovnih programa. E-tečaj je razvijen u sklopu projekta SKOCKANO – Standard Kvalitete Organizacija Civilnog društva Konstruktivno Angažiranih u Neformalnom Obrazovanju i namijenjen je organizacijama civilnog društva, ali i svima koje tema zanima. Kroz strukturirane lekcije, interaktivne materijale i resurse, tečaj omogućuje polaznicima_ama stjecanje znanja i vještina potrebnih za uspješnu provedbu programa neformalnog obrazovanja.

GOOD Školica: Ljudska PRAVA – Ja znam, a ti?

Prepoznajem li kršenja prava u svakodnevnim situacijama? Kako reagiram u situacijama diskriminacije? Na koje sve načine mogu reagirati? Kako da ne budem promatrač?

Ova se pitanja nameću (mladima) vezano uz učenje o ljudskim pravima i aktivnom građanstvu, a na ovoj GOOD školici pokušat ćemo dati odgovore na neka od njih. Predstaviti ćemo vam video materijale – osobne priče osoba koje su doživjele diskriminaciju i druge sadržaje ukupljene u aplikaciju te ćemo zajedno odigrati Kviz i razgovarati o rezultatima.

GOOD školica: “Seksizam naš svagdašnji – suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji”

Sudionici/e edukacije moći će naučiti više o seksizmu i štetnim posljedicama seksizma s naglaskom na medijsko izvještavanje i oglašivačku industriju. Podijelit ćemo informacije o radu naše stranice “Seksizam naš svagdašnji”, našem istraživanju i zaključcima. Na konkretnim primjerima pokazat ćemo najštetnije oblike seksizma te ih zajedno pokušati svrsati u različite kategorije seksističkog izvještavanje. Cilj edukacije je […]

Predizborni zahtjevi GOOD inicijative

Uoči rasprave predstavnika_ca stranaka pod nazivom “Treba li nam obrazovanje za demokraciju?”  u organizaciji Gonga i GOOD-a, saznajte zašto se GOOD inicijativa 15 godina ne prestaje zalagati za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u hrvatski odgojno-obrazovni sustav. 

Obrazovanje kao temelj demokratskog državljanstva: rasprava s predstavnicima stranaka uoči parlamentarnih izbora

Okrugli stol “Potreba za demokratskim obrazovanjem” organiziran od strane Gonga i GOOD Inicijative okupit će predstavnike_ce političkih stranaka na jedno mjesto kako bi raspravljale o ulozi obrazovanja u jačanju demokratske političke kulture u Hrvatskoj. Sudionici_e će iznijeti stavove o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja, reformi obrazovnih programa te spuštanju dobne granice za pravo glasa. Raspravu će moderirati istraživačka novinarka Dora Kršul, a događaj će biti dostupan za praćenje uživo na društvenim mrežama.

Nalazi recentnih istraživanja u području građanskog odgoja i obrazovanja (GOO)

Ususret parlamentarnim, ali i predsjedničkim i izborima za EU parlament, Gong u suradnji s GOOD-om organizira online događaj za članice GOOD inicijative, akademsku zajednicu i zainteresiranu javnost. Izlagači i izlagačice ovog događaja dat će nam pregled na koje je načine institucionaliziran GOO u nekoliko europskih zemalja te koji bi pristup bilo najbolje primijeniti u hrvatskim školama s obzirom na dosadašnja iskustva s uvođenjem GOO-a. Zatim, prepoznaju li ove teme i probleme kreatori obrazovnih politika i spominju li ih stranke u svojim političkim programima uopće. Kakva su politička znanja i vrijednosti hrvatskih maturanata – znaju li više ili manje od prethodnih generacija, jesu li autoritarniji ili demokratičniji?  Naposljetku, koja argumentacija ide u prilog spuštanju dobne granice za političko sudjelovanje na 16 godina – trebamo li i s kojim motivima težiti tome da proširujemo demokratsko pravo na mlađi uzrast? 

GOOD Školica: “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja i promocija zdravih životnih stilova mladića i djevojaka”

Edukacija Prevencija rodno uvjetovanog nasilja i promocija zdravih životnih stilova mladića i djevojaka će na interaktivan način sudionicima_cama predstaviti različite načine na koji se odgajaju dječaci i mladići odnosno djevojčice i djevojke te koje implikacije takav odgoj ima za njihov život. Posebni fokus stavit će se na fizičko i mentalno zdravlje, međuljudske odnose te ispunjavanje životnih potencijala.

GOOD Školica: “Ljudska prava u digitalnom svijetu”

S novim tehnlogijama postavljamo sami sebi pitanje: može li društvo pratiti ritam tehnološkog napretka?

Kako bi saznali odgovor na ovo, ali i slična druga pitanja, pozivamo sve zainteresirane na interaktivnu online radionicu u kojoj će biti predstavljeni glavni izazovi rada s novim tehnologijama i u kojoj ćemo pokušati otkriti koja su ljudska prava posebno ugrožena te kako postaviti prava pitanja koja potiču kritičko razmišljanje mladih.

GOOD Školica: “Navigiranje kulture otkazivanja: Osnaživanje edukatorica i edukatora za kreiranje prostora za kritički dijalog u učionici”

U okviru ovog predavanja, istražit ćemo pojmove i implikacije kulture otkazivanja te njen utjecaj na današnje generacije, posebice generacije Z i Alfa, koje su uvelike obuhvaćene ovim trendom. Raspravit ćemo o strategijama koje će educirane profesorice i profesori moći primijeniti kako bi stvorili inkluzivnije okruženje za učenike i učenice, omogućujući im da s osjetljivošću i poštovanjem raspravljaju o kontroverznim temama. Cilj je potaknuti konstruktivan dijalog i zajedničko traženje rješenja kroz nenasilnu komunikaciju.

Učenici_e strukovnih škola nisu samo radnici_e, nego i građani_ke

Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira ukinuti predmet “Politika i gospodarstvo” u strukovnim školama, izazivajući zabrinutost među voditeljima ŽSV i nastavnicima. Pokrenuta je peticija kako bi se istaknula važnost obrazovanja mladih o političkim pravima i demokratskim vrijednostima, te zatražila transparentnost u procesu školskih reformi.

GOOD Školica: Govor mržnje na internetu i alati za rad s mladima

Radionica “Suzbijanje Govora Mržnje” pruža sudionicima alate i znanje kako prepoznati i suprotstaviti se govoru mržnje. Pod vodstvom predstavnice Kuće ljudskih prava, Sara Sinčić, sudionici će naučiti reagirati na ovakav govor, identificirati digitalne alate za suzbijanje, te biti osnaženi za aktivno sudjelovanje u projektima koji promiču suzbijanje govora mržnje. Radionica se fokusira na stvaranje pozitivnih promjena i angažiranje mladih u borbi protiv ovog rastućeg problema.

GOOD Školica: Medijska pismenost, uloge na društvenim mrežama i internetska sigurnost

Pridružite nam se na GOOD Školici posvećenoj medijskoj pismenosti, ulogama na društvenim mrežama i internetskoj sigurnosti. Edukacija će obuhvatiti ključne koncepte poput digitalnog otiska, digitalnog identiteta te medijske pismenosti, pružajući jednostavne metode za rad s mladima u učionici. Sudionici će imati priliku dijeliti vlastita iskustva i primjere dobre prakse.

GOOD Školica: Što je debatni klub i kako ga voditi?

Nastavnici i stručni suradnici mogu naučiti razlikovati natjecateljsku debatu od debate kao nastavne metode te osvijestiti kako ju koristiti u svakodnevnom radu. Također, bit će osnaženi za otvaranje debatnog kluba. Edukacija će se održati 8.11.2023. na ZOOM platformi i provest će je Darija Jeger i Alma Beriša iz Hrvatskog debatnog društva.

GOOD školica: Mentalno zdravlje i otpornost

GOOD školica organizira radionicu “Mentalno Zdravlje i Otpornost” namijenjenu nastavnicima i stručnim suradnicima. Cilj je pružiti alate i informacije za bolje razumijevanje i integraciju mentalnog zdravlja u obrazovni rad. Radionica će se održati putem platforme ZOOM 25. listopada, a sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju. Edukaciju će provesti Tanja Novosel, iskusna socijalna pedagoginja s iskustvom u školskom sustavu i radu s temom mentalnog zdravlja.