veljača, 2020

21veljCijeli danMeđunarodni dan materinjeg jezikaNa internetu potražite UNESCO-ov „Atlas svjetskih jezika kojima prijeti nestanak“ i pretražite o kojim se jezicima radi. Diskutirajte što vas je u Atlasu iznenadilo?

Detalji događaja

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan materinjeg jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) s ciljem očuvanja lingivističke raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku.

Prema njihovim podatcima, gotovo 43% od postojećih 6000 jezika je pod prijetnjom izumiranja u jeku globalizacije, te otprilike jedan jezik nestane svaka dva tjedna. Izumiranja jezika znače gubitak velikih dijelova kulturne i intelektualne baštine. U kontekstu globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG), obrazovanje na materinjem jeziku ključno je u ostvarivanju ciljeva 4.6 i 4.7 kojima se doprinosi cilju 4 – „Osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnost cjeloživotnog učenja“.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Na internetu potražite UNESCO-ov „Atlas svjetskih jezika kojima prijeti nestanak“ (link) i pretražite o kojim se jezicima radi. Diskutirajte što vas je u Atlasu iznenadilo?

 

X