veljača, 2023

21veljCijeli danMeđunarodni dan materinjeg jezikaNa internetu potražite UNESCO-ov „Atlas svjetskih jezika kojima prijeti nestanak“ i pretražite o kojim se jezicima radi. Diskutirajte što vas je u Atlasu iznenadilo? Istražite kako je engleski jezik utjecao na hrvatski tj. na vašu svakodnevnu komunikaciju.

Detalji događaja

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan materinjeg jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) s ciljem očuvanja lingivističke raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku.

Prema njihovim podatcima, gotovo 43% od postojećih 6000 jezika je pod prijetnjom izumiranja u jeku globalizacije, te otprilike jedan jezik nestane svaka dva tjedna. Izumiranja jezika znače gubitak velikih dijelova kulturne i intelektualne baštine. U kontekstu globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG), obrazovanje na materinjem jeziku ključno je u ostvarivanju ciljeva 4.6 i 4.7 kojima se doprinosi cilju 4 – „Osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnost cjeloživotnog učenja“.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Na internetu potražite UNESCO-ov „Atlas svjetskih jezika kojima prijeti nestanak“ (link) i pretražite o kojim se jezicima radi. Diskutirajte što vas je u Atlasu iznenadilo?

Istražite kako je engleski jezik utjecao na hrvatski tj. na vašu svakodnevnu komunikaciju.

Istražite povijest hrvatskih narječja. Koje sličnosti a koje razlike uočavate?

Pronađite serije i filmove na hrvatskim narječjima.

X