rujan, 2022

21rujCijeli danMeđunarodni dan miraIstražite koliko se ratova trenutno vodi i među kojim državama ili narodima? Osmislite poruke koje bi doprinjele većem miru u RH. Diskutirajte u razredu što bi doprinjelo većem miru u RH.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 16 – Promicati, u svrhe održivog razvoja, miroljubiva i uključiva društva, osigurati pristup pravosuđu za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Diljem svijeta 21. rujna se obilježava Međunarodni dan mira koji je Opća skupština UN-a utemeljila 1981. s ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim djelima zajednički šire poruku mira. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite koliko se ratova trenutno vodi i među kojim državama ili narodima?

Diskutirajte u razredu što bi doprinijelo većem miru u RH i osmislite poruke koje bi tome doprinijele.

Pročitajte i analizirajte fanzin ZAGREBiMIR posvećen Međunarodnom danu mira i diskutirajte o tome što je mir i aktivizam za mir.

Istražite što je to ‘’Komisija za Istinu i Pomirenje’’ (Truth and Reconciliation Commission). Zašto je nastala? Tko su osnivači? U kojim sve državama postoji?

 

X