ožujak, 2023

21ožuCijeli danMeđunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacijeNacrtajte strip o životu Nelsona Mandele, Martina Luthera Kinga ili nekog drugog borca za eliminaciju rasne diskriminacije. Razgovarajte o tome što su najveće prepreke za uvažavanje i jednako vrednovanje svih ljudi. Pogledajte kratke filmove CMS-ove kampanje #ovdježivimo

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 10 – Smanjiti nejednakosti unutar i između država

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Generalna skupština UN-a 1966. godine je proglasila 21. ožujka Međunarodnim danom za eliminaciju rasne diskriminacije. Šest godina ranije, toga je dana policija ubila 69 prosvjednika koji su sudjelovali na mirnim demonstracijama protiv zakona koji su podržavali aparthejd (sustav rasnog razdvajanja stanovništva Južnoafričke Republike na bijelce, crnce, Indijce i obojene koji je samo bijelcima davao potpuna politička, ali i sva druga prava).

Imajući na umu stremljenje demokratski uređenom društvu, suzbijanje i iskorjenjivanje svih oblika diskriminacije ključni je element u postizanju demokracije i stabilnosti društva današnjice, multietničkog i multikulturalnog. Rasnu je diskriminaciju moguće suzbijati podizanjem svijesti, razine znanja o neprihvatljivosti rasističkih i ksenofobnih stajališta te stajališta utemeljenih na predrasudama.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Nacrtajte strip o životu Nelsona Mandele, Martina Luthera Kinga ili nekog drugog borca za eliminaciju rasne diskriminacije.

Razgovarajte o tome što su najveće prepreke za uvažavanje i jednako vrednovanje svih ljudi.

Pogledajte kratke filmove CMS-ove kampanje #ovdježivimo

Istražite tko je bila Rosa Parks i zašto je važna.

Pogledajte kratki eksperiment učiteljice Jane Elliot ‘’Plave oči – smeđe oči’’Jane Elliott “Blue Eyes – Brown Eyes” Experiment Anti-Racism

X