studeni, 2019

18stu(stu 18)00:0024(stu 24)00:00Tjedan globalnog obrazovanjaCilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije.

Detalji događaja

Moto: Wake up – this is a final call for climate!

Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!

 

Tjedan globalnog obrazovanja održava se diljem Hrvatske od 18. do 24. studenog u sklopu široke kampanje koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a koji se svake godine obilježava kroz različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja, te informalnog učenja u cijeloj Europi.

Cilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije.

Aktivnosti koje se održavaju u sklopu ovog Tjedna promoviraju globalno obrazovanje, inovativan pedagoški pristup koji promatra sve veće međuovisnosti lokalnih i globalnih stvarnosti. Ove godine tema je Tjedna je naš odnos prema klimatskim promjenama, a moto “Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!” (‘Wake up! This is the final call for climate’). Prilika je to da se kroz različite aktivnosti osvrnemo na najveći suvremeni izazov koji je pred nama, a čije posljedice jasno vidimo i u svojim lokalnim zajednicama.

Aktivnosti tjedna u različitim zemljama možete pratiti na https://www.coe.int/en/web/north-south-centre/the-global-education-week

Ovogodišnja tema “Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!” vezana je uz  UN-ove ciljeve održivog razvoja  usmjerene na pravednije društvene odnose, razvoj dobre i održive ekonomije u okvirima zdravog okoliša poštujući prirodna ograničenja našeg planeta. Agenda 2030. globalni je sporazum kojim su se države obvezale na pitanjima održivosti aktivno kroz nacionalne politike i strategije raditi do 2030. godine.

X