Iz moje perspektive: Maja Roglić, učenica V. gimnazije u Zagrebu

Važnost građanskog odgoja iz perspektive učenika/ce:

Maja Roglić
Maja Roglić je ambiciozna učenica koja uz matematičku gimnaziju ima 5 izvanškolskih aktivnosti.

Građanski odgoj bitan je zato što se djeca sve manje i manje interesiraju za svijet oko sebe, a sve više za računalne igrice iz kojih ne mogu naučiti ništa korisno. Zatvaraju se u sebe, ne druže se s vršnjacima i ne razvijaju socijalne sposobnosti te ne uče o svojoj okolini.

Zbog toga izrastaju u jednako nezainteresirane odrasle osobe koji nisu kompetentne za ispunjavanje svojih građanskih dužnosti, nisu upoznate sa situacijom oko sebe te također ne mogu biti zrele i odgovorne osobe. Upravo je bitno da odgajamo svoju djecu tako da se nauče odgovornostima i da izrastu u stabilne pojedince. Pod time se podrazumijeva da su upoznati sa svojom ulogom u društvu.

Također, danas se u školama daje veći naglasak na ostale predmete kao što su matematika, hrvatski i povijest, tj. na opće znanje, dok nitko ne razmišlja o razvijanju socijalnih sposobnosti i znanja o društvenom uređenju, građanskim dužnostima i pravima, što je jednako toliko važno. Škola je definirana kao odgojno – obrazovna institucija te joj je zato zadaća, ne samo da obrazuje učenike, već i da ih odgoji, a upravo je građanski odgoj jako bitan za razvoj učenika.

Djeca najviše vremena provode u školi i baš je to mjesto gdje su naviknuti na učenje i baš zato je bitno da građanski odgoj dođe od strane škole.

Građanski odgoj iznimno je bitan zbog svega prije navedenoga te je vrlo bitno da ga imamo u školama.

Iz moje perspektive: Maja Roglić, učenica V. gimnazije u Zagrebu

POVRATAK NA BLOG: “Iz moje perspektive”