GOOD Školica: Kako potaknuti mlade na glasovanje na Europskim izborima?

Mladi ljudi, uključujući maturante, predstavljaju značajan dio biračkog tijela čiji glasovi i mišljenja mogu znatno utjecati na ishod izbora, međutim statistike često pokazuju da je izlaznost mladih na izborima niža u usporedbi s ostalim dobnim skupinama što dovodi do podzastupljenosti mladih u političkim odlukama koje direktno utječu na njihovu budućnost.

Europski izbori posebno su važni jer odluke koje se donose na razini Europske unije imaju dalekosežne posljedice na svakodnevni život svih građana EU, uključujući i mlade. Politike koje proizlaze iz Europskog parlamenta utječu na obrazovanje, zapošljavanje, okoliš, prava potrošača i mnoge druge aspekte. Stoga je ključno da mladi, koji će živjeti s posljedicama današnjih odluka najduže, sudjeluju u oblikovanju tih politika.

Iz tog na ovoj GOOD školici objasniti ćemo vam zašto je važno da se mladima priča o značaju njihovog sudjelovanja na izborima i objasniti ulogu škole u tom procesu, odnosno potrebu za programima koji će educirati učenike o važnosti njihove aktivne uloge u demokraciji, posebno u kontekstu europskih izbora. Predstavit ćemo metode poput radionica i debata koji mogu dodatno zainteresirati mlade i potaknuti ih na aktivno sudjelovanje u političkom životu.

Poticanje maturanata na glasovanje nije samo pitanje povećanja izlaznosti na , već i investicija u razvoj odgovornih, informiranih i aktivnih građana koji će sudjelovati u oblikovanju svoje budućnosti. Aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima temelj je zdrave demokracije, a mladi koji već od rane dobi počinju pratiti i sudjelovati u politici, vjerojatnije će to činiti i u budućnosti. 

Svrha edukacije je unaprjeđenje znanja iz područja sudjelovanja mladih na europskim izborima, ali i rasprava te razmjena iskustava u području aktivnog sudjelovanja mladih.

Edukacija će se održati 8.5.2024. od 15:00 do 17:00 a prvenstveno je namijenjena osobama koje rade s djecom i mladima, s posebnim naglaskom na sustav odgoja i obrazovanja.

Voditeljica edukacije je Sandra Rozman Papak, voditeljica projekata i programska suradnica u Mreži mladih Hrvatske. Za sudjelovanje na edukaciji se izdaju potvrde.

Registrirati se možete do srijede, 8. svibnja (podne) na ovoj poveznic (nakon registracije ćete na email dobiti link za ZOOM): https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcode-urTojGdAOtgT7njf8SgOMOjRICcGk