GOOD Kalendar 2019/2020

rujan

08rujCijeli danMeđunarodni dan pismenostiKoje sve tipove pismenosti poznajete? Što znači biti pismen u današnjem svijetu? Pokušajte svoje ime napisati na nekom drugom pismu poput ćirilice.

15rujCijeli danMeđunarodni dan demokracijeNa demokratski način donesite razredna pravila te razgovarajte o pravima i odgovornostima građana u demokraciji.

21rujCijeli danMeđunarodni dan miraIstražite koliko se ratova trenutno vodi i među kojim državama ili narodima? Osmislite poruke koje bi doprinjele većem miru u RH. Diskutirajte u razredu što bi doprinjelo većem miru u RH.

22rujCijeli danEuropski dan održivih zajednicaOrganiziraj aktivnosti poput razmjene odjeće i stvari koje ne koristiš, zajedničkog vrtlarenja i/ili čišćenja okoliša sa susjedima/prijateljima.

26rujCijeli danEuropski dan jezikaIstražite neki manji europski jezik (primjerice, finski, albanski ili baskijski). Upoznajte se s njegovim porijeklom i razvojem. Naučite neke osnovne riječi i fraze.

28rujCijeli danMeđunarodni dan prava na pristup informacijamaUpoznajte se s radom info centra za mlade u vašoj regiji. Istraži ulogu i zadaće Povjerenika za informiranje.

listopad

02lisCijeli danMeđunarodni dan nenasiljaOsmislite, nacrtajte i/ili izradite svog superheroja nenasilja! Koje moći ima, čime se bavi, kako izgleda, kako se zove?

05lisCijeli danSvjetski dan učiteljaRazgovarajte o tome tko bi od vas u razredu želio biti učitelj? Zašto ili pak zašto ne? Kakav je status učitelja u Hrvatskoj? U sandučić povjerenja napišite pozitivne poruke učiteljima/cama koje su vas inspirirale.

08lisCijeli danDan nezavisnosti

10lisCijeli danSvjetski dan beskućnikaIstražite postoji li u vašoj zajednici organizacija/ javna kuhinja/ socijalna samoposluga koja pomaže beskućnicima? Posjetite ih i razgovarajte o tome kako ti i tvoji prijatelji možete pomoći. Upoznajte se s časopisom “Ulične svjetiljke”. Napišite članak ili priču za časopis.

11lisCijeli danMeđunarodni dan djevojčicaIstražite na internetu tko je Malala Yousafzai. Razgovarajte o problemima s kojima se susreću djevojčice diljem svijeta, osobito u zemljama u razvoju.

16lisCijeli danSvjetski dan hranePogledajte na internetu seriju fotografija „Hungry planet“ (Peter Merzel, Faith D’Aluisio) te razgovarajte o tome što nam sve ove fotografije govore kroz prikaz tjednog menija obitelji u različitim zemljama.

17lisCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenostiPogledajte na internetu seriju fotografija “Where Children Sleep” fotografa Jamesa Mollisona te razgovarajte o viđenome. Zemlje svijeta su se kroz Ciljeve održivog razvoja obvezale iskorijeniti siromaštvo u svim oblicima i dimenzijama do 2030. godine. Razgovarajte o tome kako to postići!

studeni

05stuCijeli danSvjetski dan romskog jezikaProučite brošuru „Čuješ li me?“ POU Korak po korak. Naučite nekoliko fraza i riječi na romskom (Romani chib) ili bajaškom jeziku.

09stuCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizmaIstražite temu o žrtvama fašizma u različitim zemljama Europe (Hrvatska, Italija, Njemačka, Poljska, Danska...) te izradite plakat. Razgovarajte o pojavama u današnjem društvu koje smatrate problematičnim, a povezujete sa isključivošću, govorom mržnje, predrasudama i stereotipima prema različitim društvenim skupinama.

10stuCijeli danSvjetski dan znanosti za mir i razvojIstraži i opiši znanstveno otkriće koje misliš da može doprinijeti miru.

16stu(stu 16)00:0024(stu 24)00:00Europski tjedan smanjenja nastanka otpadaPrelistajte brošuru Zelene Istre "Kako stvarati manje otpada?" i razmislite mogu li se neki od savjeta i ideja implementirati na razini cijele škole.

16stuCijeli danMeđunarodni dan tolerancijePronađite pjesme i glazbene spotove koji govore o (ne)toleranciji i (ne)prihvaćanju različitosti.

18stu(stu 18)00:0024(stu 24)00:00Tjedan globalnog obrazovanjaCilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije.

20stuCijeli danMeđunarodni dan djetetaKroz igrokaz u skupinama predstavite po jedno dječje pravo iz Konvencije o pravima djeteta.

25stuCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženamaInformirajte se o radu skloništa za žene koje su preživjele obiteljsko nasilje. Razgovarajte što znači sretna/skladna obitelj te kakvi su odnosi u njoj.

30stuCijeli danMeđunarodni dan bez kupnjeRazgovarajte o pojmu konzumerizma i pronađite u časopisima slike i poruke koje potiču na kupnju. U školi organizirajte radionicu recikliranja ili preinake starih stvari za ponovnu uporabu. Odlučite ne kupiti ništa na ovaj dan i potaknite druge na to.

prosinac

03proCijeli danMeđunarodni dan osoba s invaliditetomIstražite koliko je osobama s invaliditetom omogućeno slobodno kretanje po vašem naselju, mjestu ili gradu. Imaju li omogućen pristup javnim institucijama? Pošaljite prijedloge poboljšanja gradskoj upravi.

05pro00:0000:00Međunarodni dan volonteraOsnujte volonterski klub u svojoj školi. Razgovarajte o područjima gdje biste najrađe volontirali (geografska i tematska) te što bi vas najviše motiviralo za volontiranje.

09pro00:0000:00Međunarodni dan borbe protiv korupcijeRazgovarajte o tome što podrazumijeva i koje su posljedice varanja, prepisivanja i plagiranja u školi.

10proCijeli danDan ljudskih pravaUpoznajte se s generacijama ljudskih prava te istražite primjere kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj.

18proCijeli danMeđunarodni dan migranataProučite migracije iz RH te saznajte koji je procijenjeni broj migranata u svijetu. Što su sve razlozi ili uzroci migracija?

20proCijeli danMeđunarodni dan ljudske solidarnostiIstražite značenje pojma solidarnost i dogovorite se kako ćete svakodnevno prakticirati solidarnost u razredu.

25proCijeli danBožić

26proCijeli danSveti Stjepan

siječanj

01sijCijeli danNova godina

06sijCijeli danSveta tri kralja

25sijCijeli dan26Dan vjerskih sloboda (posljednja subota u siječnju)Istražite društvene sustave u kojima su vjerske slobode bile ograničene. Razgovarajte o tome što vama znači slobodno izražavati svoju vjeru te o pojmovima ekumenizma i međuvjerske suradnje. Saznajte kome se u Hrvatskoj možete javiti ukoliko ste u svakodnevnom životu dovedeni u nepovoljniji položaj zbog svoje pripadnosti određenoj vjerskoj zajednici ili zbog nereligioznih uvjerenja.

27sijCijeli danMeđunarodni dan sjećanja na HolokaustPročitajte „Dnevnik Anne Frank” ili pogledajte film na tu temu. Postoje li danas u Hrvatskoj slučajevi nasilja prema pojedincima zbog toga što su drugačijeg nacionalnog/rasnog/etničkog porijekla? Možete li prepoznazi isključivost u našem društvu i ako da, prema kome je usmjerena?