GOOD Kalendar 2019/2020

rujan

08rujCijeli danMeđunarodni dan pismenostiKoje sve tipove pismenosti poznajete? Što znači biti pismen u današnjem svijetu? Pokušajte svoje ime napisati na nekom drugom pismu poput ćirilice.

15rujCijeli danMeđunarodni dan demokracijeNa demokratski način donesite razredna pravila te razgovarajte o pravima i odgovornostima građana u demokraciji.

21rujCijeli danMeđunarodni dan miraIstražite koliko se ratova trenutno vodi i među kojim državama ili narodima? Osmislite poruke koje bi doprinjele većem miru u RH. Diskutirajte u razredu što bi doprinjelo većem miru u RH.

22rujCijeli danEuropski dan održivih zajednicaOrganiziraj aktivnosti poput razmjene odjeće i stvari koje ne koristiš, zajedničkog vrtlarenja i/ili čišćenja okoliša sa susjedima/prijateljima.

26rujCijeli danEuropski dan jezikaIstražite neki manji europski jezik (primjerice, finski, albanski ili baskijski). Upoznajte se s njegovim porijeklom i razvojem. Naučite neke osnovne riječi i fraze.

28rujCijeli danMeđunarodni dan prava na pristup informacijamaUpoznajte se s radom info centra za mlade u vašoj regiji. Istraži ulogu i zadaće Povjerenika za informiranje.

listopad

02lisCijeli danMeđunarodni dan nenasiljaOsmislite, nacrtajte i/ili izradite svog superheroja nenasilja! Koje moći ima, čime se bavi, kako izgleda, kako se zove?

05lisCijeli danSvjetski dan učiteljaRazgovarajte o tome tko bi od vas u razredu želio biti učitelj? Zašto ili pak zašto ne? Kakav je status učitelja u Hrvatskoj? U sandučić povjerenja napišite pozitivne poruke učiteljima/cama koje su vas inspirirale.

08lisCijeli danDan nezavisnosti

10lisCijeli danSvjetski dan beskućnikaIstražite postoji li u vašoj zajednici organizacija/ javna kuhinja/ socijalna samoposluga koja pomaže beskućnicima? Posjetite ih i razgovarajte o tome kako ti i tvoji prijatelji možete pomoći. Upoznajte se s časopisom “Ulične svjetiljke”. Napišite članak ili priču za časopis.

11lisCijeli danMeđunarodni dan djevojčicaIstražite na internetu tko je Malala Yousafzai. Razgovarajte o problemima s kojima se susreću djevojčice diljem svijeta, osobito u zemljama u razvoju.

16lisCijeli danSvjetski dan hranePogledajte na internetu seriju fotografija „Hungry planet“ (Peter Merzel, Faith D’Aluisio) te razgovarajte o tome što nam sve ove fotografije govore kroz prikaz tjednog menija obitelji u različitim zemljama.

17lisCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenostiPogledajte na internetu seriju fotografija “Where Children Sleep” fotografa Jamesa Mollisona te razgovarajte o viđenome. Zemlje svijeta su se kroz Ciljeve održivog razvoja obvezale iskorijeniti siromaštvo u svim oblicima i dimenzijama do 2030. godine. Razgovarajte o tome kako to postići!

studeni

05stuCijeli danSvjetski dan romskog jezikaProučite brošuru „Čuješ li me?“ POU Korak po korak. Naučite nekoliko fraza i riječi na romskom (Romani chib) ili bajaškom jeziku.

09stuCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizmaIstražite temu o žrtvama fašizma u različitim zemljama Europe (Hrvatska, Italija, Njemačka, Poljska, Danska...) te izradite plakat. Razgovarajte o pojavama u današnjem društvu koje smatrate problematičnim, a povezujete sa isključivošću, govorom mržnje, predrasudama i stereotipima prema različitim društvenim skupinama.

10stuCijeli danSvjetski dan znanosti za mir i razvojIstraži i opiši znanstveno otkriće koje misliš da može doprinijeti miru.

16stu(stu 16)00:0024(stu 24)00:00Europski tjedan smanjenja nastanka otpadaPrelistajte brošuru Zelene Istre "Kako stvarati manje otpada?" i razmislite mogu li se neki od savjeta i ideja implementirati na razini cijele škole.

16stuCijeli danMeđunarodni dan tolerancijePronađite pjesme i glazbene spotove koji govore o (ne)toleranciji i (ne)prihvaćanju različitosti.

18stu(stu 18)00:0024(stu 24)00:00Tjedan globalnog obrazovanjaCilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije.

20stuCijeli danMeđunarodni dan djetetaKroz igrokaz u skupinama predstavite po jedno dječje pravo iz Konvencije o pravima djeteta.

25stuCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženamaInformirajte se o radu skloništa za žene koje su preživjele obiteljsko nasilje. Razgovarajte što znači sretna/skladna obitelj te kakvi su odnosi u njoj.

30stuCijeli danMeđunarodni dan bez kupnjeRazgovarajte o pojmu konzumerizma i pronađite u časopisima slike i poruke koje potiču na kupnju. U školi organizirajte radionicu recikliranja ili preinake starih stvari za ponovnu uporabu. Odlučite ne kupiti ništa na ovaj dan i potaknite druge na to.

prosinac

03proCijeli danMeđunarodni dan osoba s invaliditetomIstražite koliko je osobama s invaliditetom omogućeno slobodno kretanje po vašem naselju, mjestu ili gradu. Imaju li omogućen pristup javnim institucijama? Pošaljite prijedloge poboljšanja gradskoj upravi.

05pro00:0000:00Međunarodni dan volonteraOsnujte volonterski klub u svojoj školi. Razgovarajte o područjima gdje biste najrađe volontirali (geografska i tematska) te što bi vas najviše motiviralo za volontiranje.

09pro00:0000:00Međunarodni dan borbe protiv korupcijeRazgovarajte o tome što podrazumijeva i koje su posljedice varanja, prepisivanja i plagiranja u školi.

10proCijeli danDan ljudskih pravaUpoznajte se s generacijama ljudskih prava te istražite primjere kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj.

18proCijeli danMeđunarodni dan migranataProučite migracije iz RH te saznajte koji je procijenjeni broj migranata u svijetu. Što su sve razlozi ili uzroci migracija?

20proCijeli danMeđunarodni dan ljudske solidarnostiIstražite značenje pojma solidarnost i dogovorite se kako ćete svakodnevno prakticirati solidarnost u razredu.

25proCijeli danBožić

26proCijeli danSveti Stjepan

siječanj

01sijCijeli danNova godina

06sijCijeli danSveta tri kralja

25sijCijeli dan26Dan vjerskih sloboda (posljednja subota u siječnju)Istražite društvene sustave u kojima su vjerske slobode bile ograničene. Razgovarajte o tome što vama znači slobodno izražavati svoju vjeru te o pojmovima ekumenizma i međuvjerske suradnje. Saznajte kome se u Hrvatskoj možete javiti ukoliko ste u svakodnevnom životu dovedeni u nepovoljniji položaj zbog svoje pripadnosti određenoj vjerskoj zajednici ili zbog nereligioznih uvjerenja.

27sijCijeli danMeđunarodni dan sjećanja na HolokaustPročitajte „Dnevnik Anne Frank” ili pogledajte film na tu temu. Postoje li danas u Hrvatskoj slučajevi nasilja prema pojedincima zbog toga što su drugačijeg nacionalnog/rasnog/etničkog porijekla? Možete li prepoznazi isključivost u našem društvu i ako da, prema kome je usmjerena?

veljača

05veljCijeli danDan sigurnijeg internetaNa stranicama udruge Korak po korak pogledajte filmić „Cyberbullying: postoji izlaz!“. Na satu razrednika razgovarajte o elektroničkom nasilju u svojoj školi.

11veljCijeli danMeđunarodni dan žena i djevojaka u znanostiIstražite i predstavite živote i dostignuća znanstvenica u Hrvatskoj ili svijetu koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos znanosti. Pokušajte saznati jesu li i kakve prepreke imale u razvoju karijere u znanosti. Nađite barem 2 domaće znanstvenice i otkrijte čime se bave.

20veljCijeli danSvjetski dan socijalne pravdeU malim skupinama definirajte pojam i tipove pravde te iznesite primjere doživljenih situacija koje smatrate pravednima ili nepravednima. Pronađite i analizirajte popularne pjesme koje govore o socijalnoj pravdi.

21veljCijeli danMeđunarodni dan materinjeg jezikaNa internetu potražite UNESCO-ov „Atlas svjetskih jezika kojima prijeti nestanak“ i pretražite o kojim se jezicima radi. Diskutirajte što vas je u Atlasu iznenadilo?

ožujak

08ožuCijeli danMeđunarodni dan ženaIstražite tko su bile sufražetkinje i kakve su sve metode koristile u borbi za svoja prava. Istražite i predstavite živote poznatih žena u Hrvatskoj ili svijetu koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos društvu. Ocijenite kakav je danas društveni položaj žena u Hrvatskoj i svijetu.

15ožuCijeli danSvjetski dan prava potrošačaIstražite na internetu prava potrošača i kome se obratiti kad su prava potrošača prekršena.

21ožuCijeli danMeđunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacijeNacrtajte strip o životu Nelsona Mandele, Martina Luthera Kinga ili nekog drugog borca za eliminaciju rasne diskriminacije.

22ožuCijeli danSvjetski dan vodaNapišite sastavak ili kratku priču ispričanu iz perspektive jedne kapljice vode u svijetu u kojem voda postaje sve rjeđi resurs. Koristeći obiteljski mjesečni račun za vodu, izračunajte koliko košta 0,5 L vode iz slavine te usporedite s cijenom 0,5 L boce vode u dućanu. Razgovarajte o vodi kao ljudskom pravu u opreci s vodom kao privatnim resursom.

travanj

08traCijeli danSvjetski dan RomaIstražite romske zajednice u Hrvatskoj i Europi te se upoznajte s problemima s kojima se susreću. Pogledajte kratki film na stranici HRT "Projekt drugi" i razgovarajte o tome koja su ljudska prava osobe u glavnoj ulozi ugrožena. Nađite prijevod romske himne „Gelem Gelem“ (na hrvatski ili drugi jezik koji znate), porazgovarajte o njenom sadržaju i kontekstu.

12traCijeli danUskrs

13traCijeli danUskrsni ponedjeljak

22traCijeli danDan planeta ZemljeIstražite što je ekološki otisak i izračunajte svoj koristeći poveznicu na earthday.org stranici. Razgovarajte o načinima kako smanjiti ekološki otisak. Organizirajte ekološku akciju u svojoj školi. Upoznajte se s djelovanjem udruga u Hrvatskoj koje se bave zaštitom okoliša.

26traCijeli danSvjetski dan obnovljivih izvora energijeRazgovarajte o tome otkud dobivate električnu energiju, na koji način se proizvodi. Mapirajte svoju zajednicu i razmislite koje biste obnovljive izvore energije u svom okruženju najjednostavnije mogli koristiti. Usporedite korištenje obnovljivih izvora energije među članicama EU, rangirajte RH.

29traCijeli danEuropski dan međugeneracijske solidarnostiPogledajte i osvrnite se na kratki film Projekta drugi o osobama treće životne dobi.

svibanj

01sviCijeli danMeđunarodni praznik radaIstražite povijest borbe za radnička prava. Razgovarajte o problemima s kojima se suočavaju radnici u našem društvu. Napišite pjesmu o radničkim pravima! Razgovarajte o zahtjevu 8-8-8 – žive li ga vaši roditelji?

03sviCijeli danSvjetski dan slobode medijaIstražite što znači medijska sloboda i zašto je važna. Razgovarajte o dobrim i lošim stranama medija, pronađite primjere članaka ili priloga koji su informativni u odnosu na senzacionalističke te saznajte kome i kako se pritužiti na uvredljiv ili netočan članak ili prilog.

09sviCijeli danDan EuropeOrganizirajte u razredu ili školi simulaciju izbora za Europski parlament.

17sviCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobijeIstražite što znače pojmovi “homofobija” i “transfobija”. Razgovarajte o tome što znači da su ljudska prava univerzalna i neotuđiva te zašto je važno poštovati prava svih ljudi. Napišite članak za školski list ili stranicu škole o stereotipima i predrasudama prema pripadnicima LGBT populacije. Diskusija: „Smije li netko odbiti iznajmiti apartman (ili stan) homoseksualnim osobama?“ Pročitajte članke iz novina i relevantne dokumente (npr. Ustav i Zakon o suzbijanju diskriminacije) te organizirajte argumentiranu raspravu o usvajanju djece.

21sviCijeli danSvjetski dan kulturnih raznolikosti, dijaloga i razvojaKroz animirani film Projekta drugi istraži što su sve elementi kulture i što je osobni kulturni identitet, a kroz film nauči što znače pojmovi multikulturalnosti i interkulturalnosti.

22sviCijeli danMeđunarodni dan biološke raznolikostiNapravite aktivnost 'Mreža života' kao uvod u diskusiju o međupovezanosti različitih sustava i posljedicama njihovog slabljenja. Popričajte sa svojim djedovima, bakama, starijim susjedima o tome kako se krajolik u vašoj zajednici promijenio za njihova života. Istražite primjere utjecaja klimatskih promjena u RH.

30sviCijeli dan20lipDan državnosti

lipanj

30sviCijeli dan20lipDan državnosti

03lipCijeli danSvjetski dan biciklaIstražite što je Biciklopopravljaona i zašto je dobila nagradu za socijalne inovacije SozialMarie. Istražite infrastukturu za bicikliranje (ima li staza, gdje nedostaju i sl.), izradite prijedlog poželjne rute u vašem gradu ili okolici. Pošaljite prijedlog gradskoj upravi.

05lipCijeli danSvjetski dan zaštite okolišaFotografirajte u vašoj okolici mjesta na kojima se nalazi otpad ili postoji neki drugi oblik zagađenja. Upozorite na to vašu mjesnu zajednicu ili općinu. Napravite info letak o razdvajanju i zbrinjavanju otpada. Osmislite kako organizirati odvojeno prikupljanje otpada u vašoj školi.

08lipCijeli danSvjetski dan oceanaIstražite što je to mikroplastika, kako dospijeva u mora i kako utječe na život u morima. Ima li mikroplastike u proizvodima koje svakodnevno koristite? Smislite alternative korištenju plastike u svojoj obitelji i domu!

12lipCijeli danSvjetski dan borbe protiv dječjeg radaIstražite koji dokumenti štite djecu u ovom području i raspravite o mogućim rizicima kojima djeca u našem društvu mogu biti izložena (primjerice, djeca koja zarađuju u profesionalnom sportu, reklamama ili prošnjom). Istražite što su to „konfliktni minerali“ i u kakvoj su vezi s djecom.

18lipCijeli danDan održive gastronomijeUredite školski vrt ne s estetskim već praktičnim ciljem – da vam donese plodove. Napravite školski spremnik za biootpad i naučite kompostirati. Razmislite o tome može li vaša škola imati „zeleni krov“. Istražite od kuda dolazi hrana ili namirnice koje najčešće jedete.

20lipCijeli danSvjetski dan izbjeglicaSaznajte što je to “Nansenova putovnica”. Osmislite neki javni događaj, prijavite ga Centru za mirovne studije u svibnju i pridružite se Tjednu IZBJEGLICAma!

20lipCijeli danTijelovo

22lipCijeli danDan antifašističke borbe