Priručnik: “GOO u Osijeku – Mala zbirka naše prakse”

Projektom Osijek To GOO Građanski odgoj i obrazovanje uveden je kao izvannastavna aktivnost u 6 osječkih osnovnih škola od školske godine 2018/2019.

Provedbu GOO kao INA-e započeo je Grad Rijeka dvije godine ranije, te razvio materijale za provedbu: Priručnik za učenike Učenik građanin i Smjernice nastavnicima za provođenje priručnika. Pozitivno iskustvo provedbe u riječkim osnovnim školama potaknulo je osječke udruge i Grad Osijek na preuzimanje „riječkog modela“, a temeljem sporazuma Grada Osijeka i Grada Rijeke u svibnju 2018.

Kroz dvije godine učitelji su provodili program prema nastavnim pripremama slijedeći Priručnik Učenik građanin, ali i prilagođavali sadržaje te osmišljavali nove nastavne jedinice sukladno potrebama svojih učenika i škola. Ovaj mali priručnik skupio je dio materijala, a slijedi riječki model provedbe kroz koji je u građanskom odgoju i obrazovanju zastupljeno 6 dimenzija: ljudsko -pravna, politička, društvena, (inter)kulturalna, ekološka i gospodarska.


Nadamo se da će ovaj materijal poslužiti drugim učiteljima u provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja, bilo kao gotove pripreme ili kao poticaj i inspiracija, a kako bi poučavanje Građanskog odgoja i obrazovanja bilo sustavnije, kvalitetnije i prilagođeno učenicima.

Pripreme u ovom priručniku osmislili su i proveli: Goran Ledenčan, mag. ethnol. et anthrop. i mag. educ. geogr.; Mirko Andrić, profesor sociologije i geografije; Morena Lalić, prof. povijesti i engleskog jezika i književnosti; Nikica Torbica, prof. povijesti i hrvatskog jezika; Sandra Marijanović, prof. likovne kulture i Zrinka Šabić, prof. glazbene kulture.

Projekt Osijek to GOO provode četiri osječke udruge: Udruga za rad s mladima Breza; DKolektiv – organizacija za društveni razvoj; Dječji kreativni centar „Dokkica“ i Nansen dijalog centar u partnerstvu sa Gradom Osijekom.

Preuzmite PDF: GOO u Osijeku – Mala zbirka naše prakse

GOO-u-Osijeku-Mala-zbirka-nase-prakse