Reporteri boljeg društva

Dječja osječka kreativna kućica, na preporuku škola, okupiti će skupinu osnovnoškolske darovite djece (oko 30 učenika 7. i 8. razreda) s kojima će se raditi na promicanju demokratskih vrijednosti, ljudskih prava, kritičkog promišljanja, aktivnog građanstva te osobnoj afirmaciji i razvoju kako bi postali osnaženi REPORTERI BOLJEG DRUŠTVA.

Javna akcija “Di su građani?” – Obilježavanje Međunarodnog Dana mladih

Inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo (GOOD Inicijativa) i Mreža mladih Hrvatske (MMH) pozivaju vas na javnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, koja se održava u srijedu 12. kolovoza u 11 sati na Trg Petra Preradovića u Zagrebu.

Tražimo volonterke i volontere!

Tražimo volontere i volonterke (učenike i učenice, roditelje, nastavnike i nastavnice…) koji će se uključiti u kampanju koja će se provoditi provoditi od rujna 2015. do travnja 2016., a najavit će se javnom akcijom na Dan mladih 12. kolovoza.

Javno savjetovanje: Nacionalni program za razvoj volonterstva

Nacrt prijedloga Nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje 2015.- 2018. te Nacrt prijedloga Operativnog plana provedbe Nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje 2015. – 2018. objavljeni su na web stranici esavjetovanja.gov.hr (javno savjetovanje – Nacionalni program za razvoj volonterstva)  u svrhu  internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Kako postići željeni ishod učenja?

2014. godine Agencija za odgoj i obrazovanje izdala je  primjere dobre prakse iz međupredmetnog planiranja i programiranja – dokument možete preuzeti na ovoj poveznici..

Održana konferencija “Rad s mladima pod povećalom”

Mladi u Hrvatskoj danas smatraju kako su veze i poznanstva važna, nisu tolerantni, smatraju da u društvu vlada klijentelizam i nepotizam te nisu informirani o programima mobilnosti, pokazala su razna istraživanja o mladima.

Dan slobode medija

Povodom Dana slobode medija, Inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanje u odgojno-obrazovni sustav upozorava na potrebu za povećanjem medijske pismenosti građana u Hrvatskoj.

Demokratski deficit mladih – pad političke i građanske pismenosti

Iako je društveni angažman mladih jedan od jamaca opstojnosti i razvoja demokratskog poretka, oni ne samo da imaju sve manje interesa za politiku, već i smatraju da imaju vrlo slab utjecaj na politička događanja, pokazalo je istraživanje koje je tijekom siječnja 2015. na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika proveo Institut za društvena istraživanja  u suradnji […]

Građanski odgoj i obrazovanje u Vukovaru

Nansen dijalog centar iz Osijeka održao je međunarodnu konferenciju „Integrirano i interkulturalno obrazovanje u Europi” od 28.veljače do 1.ožujka u Vukovaru. Na konferenciji je predstavljena kampanja za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u formalni obrazovni sustav u Hrvatskoj kao i rad GOOD Inicijative.

Gospić: Okrugli stol ‘Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje!’

3. veljače je u snježnom Gospiću, u Kulturno informativnom centru održan drugi po redu okrugli stol na temu vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Okrugli je stol dio kampanje ‘Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje!’, a su-organizirali su ga Udruga Pokretač iz Korenice i Centar za mirovne studije.

Pojam građanin ne isključuje seljane, nego podanike

Otvoreno pismo Kolindi Grabar Kitarović Poštovana gđo. Grabar Kitarović, potaknuti Vašim intervjuom za BHT1 u kojem izražavate nezadovoljstvo zbog korištenja pojma „građani i građanke“ u javnoj komunikaciji, sa žaljenjem moramo konstatirati da takvim stavom dodatno doprinosite trivijalizaciji te nerazumijevanju pojma i uloge građana u suvremenim demokratskim društvima.

Katalog programa neformalnog obrazovanja

Razvijen u sklopu projekta „Novo doba ljudskih prava i demokracije u hrvatskim školama“ te uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Katalog ima za cilj omogućiti zainteresiranim organizacijama da oglašavaju svoje programe i razmjenjuju iskustva s onima koji provode slične programe, stručnom osoblju škola zainteresiranom za usavršavanje u području građanskog odgoja i obrazovanja, kao […]

Predavanje o obrazovanju za ljudska prava i demokratsko građanstvo

U subotu 7. prosinca, na Filozofskom fakultetu u Rijeci održano je predavanje o obrazovanju za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Emina Bužinkić iz GOOD Inicijative i Centra za mirovne studije spomenuto je predavanje održala za studente Dopunskog psihološko-pedagoškog obrazovnog programa.