travanj, 2023

29traCijeli danEuropski dan međugeneracijske solidarnostiPogledajte i osvrnite se na kratki film Projekta drugi o osobama treće životne dobi. Srednja škola - Pročitajte neku od priča iz knjige Slavenke Drakulić „Nevidljiva žena i druge priče“ te porazgovarajte o tome kako možemo promijeniti ponašanje prema starijim osobama da bi se osjećali uvaženi u društvu.  Na koje sve probleme nailaze starije osobe u RH? Što bi se moglo i trebalo učiniti? (država, grupe i pojedinci)

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 11 – Učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Dan je u pokrenut 2008. godine u okviru slovenskog predsjedanja Europskom unijom. Zbog činjenice da je Europa kontinent sa sve starijim stanovništvom, prepoznata je nužnost zajedničkog rada na tome da se na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini drugačije formulira pojam međugeneracijske solidarnosti te se ona oživotvori i provodi u praksi. Osim međugeneracijske komponente, cilj ovog dana je vidjeti kako Europu napraviti što boljim mjestom za život starijih generacija.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Pogledajte i osvrnite se na kratki film Projekta drugi o osobama treće životne dobi (poveznica)

Srednja škola – Pročitajte neku od priča iz knjige Slavenke Drakulić „Nevidljiva žena i druge priče“ te porazgovarajte o tome kako možemo promijeniti ponašanje prema starijim osobama da bi se osjećali uvaženi u društvu. 

Na koje sve probleme nailaze starije osobe u RH? Što bi se moglo i trebalo učiniti? (država, grupe i pojedinci)

Provedite jedan cijeli dan s bakama i djedovima ili starijim susjedima.

Napravite foto reportažu jednog dana vaših baki, djedova ili starijih susjeda. Organizirajte razrednu izložbu fotografija

X