svibanj, 2023

03sviCijeli danSvjetski dan slobode medijaIstražite što znači medijska sloboda i zašto je važna. Razgovarajte o dobrim i lošim stranama medija, pronađite primjere članaka ili priloga koji su informativni u odnosu na senzacionalističke te saznajte kome i kako se pritužiti na uvredljiv ili netočan članak ili prilog. Saznajte u kojim državama su najveći problemi sa slobodom medija, razgovarajte zašto; saznajte gdje se nalazi RH po tom pitanju.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 16 – Mir, pravda i snažne institucije

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Svake godine, 3. svibnja obilježava se Svjetski dan slobode medija kojim se slave osnovni principi slobode medija, procjenjuje se sloboda medija u različitim državama svijeta, naglašava važnost neovisnosti medija i odaje počast novinarima i novinarkama koji su izgubili živote obavljajući svoj posao. Obilježava se od 1993. godine, a u fokusu nije samo sloboda medija nego i profesionalna etika u novinarstvu. Organizacija za obranu slobode medija Committee to Protect Journalism prati različite oblike prijetnji, napada i uskraćivanja slobode medija širom svijeta. Podaci koje izlažu govore o stanju medijskih sloboda danas – u  2019. ubijeno je 26 novinara/ki.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite što znači medijska sloboda i zašto je važna. Razgovarajte o dobrim i lošim stranama medija, pronađite primjere članaka ili priloga koji su informativni u odnosu na senzacionalističke te saznajte kome i kako se pritužiti na uvredljiv ili netočan članak ili prilog.

Saznajte u kojim državama su najveći problemi sa slobodom medija, razgovarajte zašto; saznajte gdje se nalazi RH po tom pitanju.

X