Iz moje perspektive: Roberta Rajić,animatorica/roditelj iz Vukovara

roberta
Roberta Rajić,animatorica/roditelj iz Vukovara

Zašto je važno uvođenje građanskog odgoja u škole za moju djecu

U formalnom smislu uvođenje građanskog odgoja je važno jer će poticati i učiti moju djecu nadograđivati se u emocionalnom smislu, kroz važnost učenja o ljudskim pravima, demokraciji, toleranciji, kritičkom razmišljanju, slobodi govora, drugim kulturama itd., te će oni u konačnici postati bolji ljudi, spremni na život u bilo kojoj zajednici… Ima li što važnije od toga?

Ono što je za mene važno, kao roditelja, je onaj „neformalni“, praktični dio; spoznaja o važnosti da svi imamo ista prava, te da ocjene nisu mjerilo znanja, niti dobrote, niti veličine čovjeka niti da se trebaju mijenjati zato što netko smatra kako to nije uobičajeno, pa to zbog toga nije dobro. Zapravo su oni sliku o sebi (kompleks manje vrijednosti) dobili prilikom obrazovanja. To sada jako loše zvuči, ali svakodnevno me bombardiraju pitanjima i izjavama „Nastavnica me neće voditi na Interliber jer ja nisam odlična učenica!?“ ili „Žao mi je, ali za tebe nema knjige (lektira) jer je ostala još jedna, pa ćemo ju dati Janu jer je odličan učenik!“- rečeno djetetu s poteškoćama u razvoju/ADD, i tako dalje, i tako dalje.

Inače moja obitelj je osebujna i uvijek sam smatrala da je to super, biti neukalupljen, no djeca imaju problema u vezi s tim -gdje- u školi! Ponosni smo na činjenicu da ih odmalena učimo pravim vrijednostima (i to pokazujem primjerima, što je jako važno, a ne samo riječima), te iz tog razloga treba djecu učiti tome i u školi -jer ipak je ona njihov drugi dom.

Treba djeci povratiti želju i volju za stvaranjem promjena, da je njihov glas važan te da sve što uče ima smisla, da kroz sve naučeno krenu ostvarivati svoja prava, vratiti sustav vrijednosti po mjeri čovjeka, naučiti ih voljeti, prihvaćati, praštati, da je biti drugačiji ok… a ne da sve ostane mrtvo slovo na papiru, koje se zove svjedodžba. Zašto kažem povratiti, zato što mislim da mi stariji nismo imali tu priliku, osim kroz oduševljenja raznim likovima iz povijesti -poznatih revolucionara (ali po većini kada si to proučavao ili čitao, opet si bio tamo neki osobenjak ili što ja znam već što -nelijepog naziva), nama su sustavno davali privid, da mi nešto možemo (dok su činjenice bile gurane pod tepih), pružali su nam iluziju kroz filmove i sl., ali zapravo mi nikada nismo imali tu priliku koju sada mi možemo pružiti našoj djeci. Zato je građanski odgoj važan.

Jednom je netko rekao kako je najbogatiji čovjek onaj koji je proputovao svijet, zašto? Pa sigurno zbog činjenice da je kroz druge kulture, vjere i običaje naučio više o sebi i poštivanju drugoga. I zbog toga trebamo pružiti djeci „putovanje“ za koje sami nismo imali priliku!

Iz moje perspektive: Roberta Rajić,animatorica/roditelj iz Vukovara

POVRATAK NA BLOG: “Iz moje perspektive”