GOOD Školica: Klimatska pravednost – klimatske promjene i jednakost

Cilj ove GOOD školice je predstaviti pitanje klimatske pravednosti, ne samo kao pitanje vezano uz okoliša već i kao važno društveno-političko i etičko pitanje. Klimatska pravednost je pitanje ljudskih prava. Svi ovisimo o stanju okoliša, onečišćenju, dostupnosti pitke vode i hrane, zraku koji udišemo, a dostupnost istih ovisi o našem ekonomskom i društvenom položaju, mjestu gdje živimo i sl. Koncept klimatska pravednost je važan jer nam pomaže da posljedice klimatskih promjena koje danas osjećamo stavimo u društveni kontekst. Naime, potrebno je prepoznati utjecaje klimatskih promjena na ljudske živote, posebno na siromašne, ranjive skupine  i zemlje u razvoju. Želimo naglasiti da klimatske promjene ne utječu jednako na sve već je bitan faktor socio-ekonomski položaju ljudi te promovirati pravednu distribuciju resursa za sve ljude, bez obzira na njihov status.

Pitanje pravednosti i etičnosti u okviru klimatskih i energetskih politika i tema često je na marginama rasprave iako je prisutna u svim sferama života. Stoga bi se u okviru ove teme uz teorijski pregled, sudionike željelo potaknuti na promišljanje o klimatskoj pravdi i promjenama, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Ideja je da se govori o postupcima i djelovanjima, odnosu s okolišem te da se propituju posljedice na zajednicu i ljude, posebno ugrožene skupine.

Tijekom radionice bavit ćemo se temama:

  • Definicija pravednosti i etičnosti u okviru klimatskih promjena
  • Klimatske i okolišne promjene:
  • Socijalne i politički aspekti klimatske pravednosti, nejednakost uzrokovana klimatskim promjenama
  • Globalni aspekt: ranjive skupine i posljedice klimatskih promjena
  • Pitanje osobne odgovornosti u svakodnevnom životu i djelovanju spram okoliša
  • Klimatske akcije u Hrvatskoj i svijetu

Edukacija će se održati u srijedu, 20. rujna od 15:00 do 17:00 sati na ZOOM platformi te je prvenstveno namijenjena odgojno – obrazovnim djelatnicima srednjih škola, odnosno isti će imati prednost pri selekciji. Molimo vas da u prijavnici obrazložite svoju motivaciju te postavite eventualna pitanja na koja želite dobiti odgovore tijekom edukacije.

Edukaciju će provesti starija stručna suradnica, Sanda Brumen, prof. sociologije, iz udruge DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja)

Nakon selekcije, odabranim sudionicima_ama ćemo poslati potvrdu sudjelovanja i poveznicu za ZOOM na dan održavanja edukacije. Za sudjelovanje na edukaciji se izdaju potvrde.

Prijaviti se možete do srijede 20.9. (do 12.00)  na ovom linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe1mAgucx8HpgzT8d4QnOZz7yljzvPW_gXRj3AXkocVMXHLnQ/viewform