Solo ili SOLIDARNO – izvještaj s tribine

Društveno angažirani mladi koji su željeli doprinijeti društvenom uključivanju svojih vršnjaka u riziku od socijalne isključenosti organizirali su uz podršku Ambidekster kluba i isplanirali različite aktivnosti solidarnosti u svojim školama i lokalnim zajednicama koje su prezentirali na tribini razmjene iskustva i konferenciji za medije Solo ili solidarno? Izaberi put!” održanoj 14. prosinca u Zagrebu u Hotelu Dubrovnik.

Ana Daria Bokan iz 1. Gimnazije opisala je kako je Ambidekster u aktivnosti uključio mlade iz 1. Gimnazije zajedno s mladima iz Veterinarske škole i Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava te da su se radionice koje su se provodile odvijale i u školama i u Ambidekster klubu u Dubravi. Dario Topić iz iste škole, naglasio je svoje viđenje ciljeva projekta: „Željeli bismo upozoriti da rješenje nisu podjele među različitim skupinama mladih, te se založiti za  mlade koji su u nejednakom društvenom položaju kako oni ne bi bili isključeni iz društva. Mislimo kako ono što se danas smatra problemom u ponašanju ne smije biti razlog za socijalno isključivanja djece i mladih iz društva, iz školovanja i zapošljavanja, nego da svi trebamo pridonijeti rješavanju njihovih problema“.

Ina Danica Meglić iz Veterinarske škole istaknula je da su isplanirali radionice i za mlade i za roditelje što je važno za zajednički pristup nošenju s problemima. Ivan Fran Gugić iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava izjavio je da su na radionicama razgovarali o potrebama i uključivanju mladih s invaliditetom, a njegov kolega Mario Pilčić naglasio je da „planiraju uključiti druge mlade iz Centra u volonterske aktivnosti kako bi i oni doprinijeli osvještavanju i povezali se s vršnjacima“.

Stjepan Mrganić koji je završio V. gimnaziju i već duže vrijeme sudjeluje u programima Ambidekster kluba, upitao je prisutne: „Mladi su neiskorišten resurs u Hrvatskoj, te se u društvenim promjenama mladi osjećaju nesigurno i besperspektivno, širi se pasivnost i nezainteresiranost, a mladi se često spominju u negativnom kontekstu. Što želimo za naše hrvatsko društvo? Mlade kao dio problema ili dio rješenja za bolju budućnost Hrvatske?“. Zato je Stjepan sudjelovao u izradi spota i kao motivaciju opisuje: „Cilj je osvijestiti mlade o problemu nasilja i socijalne isključenosti i uključiti što više ljudi u aktivno rješavanje problema“.

Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske istaknuo je da su: „ponosni na članice poput Ambidekster kluba jer su to organizacije koje mladima i njihovim obiteljima pomažu da izgrade veze i angažiraju se u svojim zajednicama“. Nemanja Relić iz Ureda za udruge Vlade RH predstavio je komunikacijsku podršku društveno korisnim programima koje Ured osigurava. Nakon uvodnih govora mladi su predstavili svoje planove i razgovarali sa svojim vršnjacima, profesorima i edukatorima iz udruga o zajedničkom radu na njihovoj provedbi.

Video spotove koji su do sada izrađeni i prezentirani na konferenciji možete pronaći na web stranicama Ambidekster kluba, konkretnije na ovoj poveznici.