lipanj, 2023

18lipCijeli danDan održive gastronomijeUredite školski vrt ne s estetskim već praktičnim ciljem – da vam donese plodove. Napravite školski spremnik za biootpad i naučite kompostirati. Razmislite o tome može li vaša škola imati „zeleni krov“. Istražite od kuda dolazi hrana ili namirnice koje najčešće jedete.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 2 – Iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promicati održivu poljoprivredu

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Dan održive gastronomije prvi se put obilježio 2017. godine s ciljem osvještavanja proizvođača hrane o tome kako održivo uzgajati hranu, a potrošača o tome kako „pametnije“ birati hranu koju jedu ili namirnice koje koriste. To bi značilo istražiti otkud vaša hrana dolazi (prehrambeni kilometri – food miles), na koje se načine proizvodi, kako ju što bolje iskoristiti, a što napraviti s eventualnim ostacima. Osim praktičnih vještina, Danom se stavlja naglasak i na pitanja prehrambene sigurnosti, razvoja poljoprivrede i očuvanja bioraznolikosti, a i očuvanja lokalnih/regionalnih/nacionalnih kuhinja kao elemenata kulture.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Uredite školski vrt ne s estetskim već praktičnim ciljem – da vam donese plodove. Napravite školski spremnik za biootpad i naučite kompostirati. Razmislite o tome može li vaša škola imati „zeleni krov“.
Istražite od kuda dolazi hrana ili namirnice koje najčešće jedete.

X