studeni, 2019

30stuCijeli danMeđunarodni dan bez kupnjeRazgovarajte o pojmu konzumerizma i pronađite u časopisima slike i poruke koje potiču na kupnju. U školi organizirajte radionicu recikliranja ili preinake starih stvari za ponovnu uporabu. Odlučite ne kupiti ništa na ovaj dan i potaknite druge na to.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 12 – Osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni „Buy Nothing Day“ obilježava se u većini država posljednje subote u studenom, a u SAD-u na posljednji petak poznat i kao „Crni petak“ – dan najvećih popusta u dućanima, te dan koji obilježava početak kupovine božićnih poklona. Svrha obilježavanja ovog dana je ljude osvijestiti o problemima potrošačkog društva, prvenstveno prekomjernoj kupovini nepotrebnih stvari, a i uz to vezanog problema otpada. Najčešće se obilježava mirnim prosvjedima, javnim razmjenama korištene odjeće i obuće te predavanjima o važnosti reciklaže i ponovne uporabe starih ili već korištenih proizvoda. Prvi ga je put obilježio umjetnik Ted Dave u Kanadi 1992. godine, a njegova se inicijativa vrlo brzo proširila svijetom.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Razgovarajte o pojmu konzumerizma i pronađite u časopisima slike i poruke koje potiču na kupnju.
U školi organizirajte radionicu recikliranja ili preinake starih stvari za ponovnu uporabu. Odlučite ne kupiti ništa na ovaj dan i potaknite druge na to.

PDF nastavna jedinica: “Utjecaj tekstilne industrije na okoliš i alternativni načini odgovorne proizvodnje i
potrošnje”

X