studeni, 2022

09stuCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizmaIstražite temu o žrtvama fašizma u različitim zemljama Europe (Hrvatska, Italija, Njemačka, Poljska, Danska...) te izradite plakat. Razgovarajte o pojavama u današnjem društvu koje smatrate problematičnim, a povezujete sa isključivošću, govorom mržnje, predrasudama i stereotipima prema različitim društvenim skupinama.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 1 – Promicati, u svrhe održivog razvoja, miroljubiva i uključiva društva, osigurati pristup pravosuđu za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga svake godine diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma i prosvjedovanjem protiv suvremenih oblika fašizma i antisemitizma.

Dana 9. studenoga 1938. nacistička Njemačka počela je pogrom protiv židovskog naroda. Kristalnonoćni pogrom smatra se simboličkim početkom sustavnog iskorjenjivanja židovskog naroda koji je počeo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Židova još 1933. godine i naposljetku doveo do ubojstva milijuna pripadnika židovskog naroda i tzv. “neprijatelja njemačke države”: homoseksualaca, kriminalaca i “asocijalnih” ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih ‘prijestupnika’ poput komunista i socijalista, španjolskih republikanskih izbjeglica te manjina poput Roma i Sinta te drugih.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite temu o žrtvama fašizma u različitim zemljama Europe (Hrvatska, Italija, Njemačka, Poljska, Danska…) te izradite plakat.

Razgovarajte o pojavama u današnjem društvu koje smatrate problematičnim, a povezujete sa isključivošću, govorom mržnje, predrasudama i stereotipima prema različitim društvenim skupinama. Kroz ZAGREBiMIR – fanzin Centra za mirovne studije inspirirajte se o povijesnim i suvremenim primjerima borbe protiv fašizma.

Prijedlog nastavnih jedinica: Govor mržnje – anatomija fašizma

X