svibanj, 2023

17sviCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobijeIstražite što znače pojmovi “homofobija”, "bifobija" i “transfobija”. Razgovarajte o tome što znači da su ljudska prava univerzalna i neotuđiva te zašto je važno poštovati prava svih ljudi. Što znače slova u kratici LGBTIQ? Napišite članak za školski list ili stranicu škole o stereotipima i predrasudama prema LGBTIQ+ osobama. Diskusija: „Smije li netko odbiti iznajmiti apartman (ili stan) homoseksualnim osobama?“ Upoznajte se s radom udruge Dugine obitelji i drugih organizacija u RH koje se bave zaštitom prava LGBTIQ+ osoba!

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 10 – Smanjiti nejednakosti unutar i između država

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (eng. International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia, IDAHOBIT) obilježava se u svijetu svakog 17. svibnja. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne i biseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama.

Razlog za odabir tog datuma je taj što je tog dana 1992. godine homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite što znače pojmovi “homofobija”, “bifobija” i “transfobija”. Razgovarajte o tome što znači da su ljudska prava univerzalna i neotuđiva te zašto je važno poštovati prava svih ljudi.

Što znače slova u kratici LGBTIQ?

Napišite članak za školski list ili stranicu škole o stereotipima i predrasudama prema LGBTIQ+ osobama.

Diskusija: „Smije li netko odbiti iznajmiti apartman (ili stan) homoseksualnim osobama?“

Upoznajte se s radom udruge Dugine obitelji i drugih organizacija u RH koje se bave zaštitom prava LGBTIQ+ osoba!

Prolistajte slikovnicu ‘’Moja dugina obitelj’’

Prolistajte: https://zagreb-pride.net/terminologija/

X