rujan, 2022

18rujCijeli danMeđunarodni dan jednakih plaćaRazgovarajte sa ženama u svojoj obitelji o tome jesu li se susrele s neravnopravnosti na radnom mjestu. Razmislite zbog kojih sve razloga žene češće izbivaju s radnog mjesta. Istražite što znači pojam „stakleni strop“.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 5 – Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke

Globalni cilj za održivi razvoj 8 – Promicati kontinuiran, uključiv i održiv gospodarski rast, punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad za sve

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Krajem 2019. godine, UN je izglasao rezoluciju* kojom se 18. rujna proglašava Međunarodnim danom jednakih plaća muškaraca i žena. Ovim se danom želi utjecati na postojanje brojnih strukturnih problema: nejednake plaće na istim pozicijama; neravnopravnu podjelu kućanskih i obiteljskih obveza; postojanje tzv. ‘staklenog stropa’ za napredovanje žena; jaz u mirovinama i sl.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističe primjerice da su u Hrvatskoj 2015. godine žene zarađivale 11,3% manje nego muškarci, a njihove su mirovine u 2014. bile u prosjeku 20,4% manje. U kontekstu Agende 2030 za održivi razvoj, podcilj 8.5 govori o nužnosti ujednačavanja ovih pozicija do 2030. godine – “Do 2030. postići puno i produktivno zapošljavanje i pristojan posao za sve muškarce i žene, između ostalog i za mlade ljude i osobe s invaliditetom, te jednaku plaću za rad iste vrijednosti.”

Europski dan jednakih plaća obilježava se u studenom – u usporedbi s muškarcima na istim poslovima njihov rad je plaćen do studenog.
*https://undocs.org/en/A/RES/74/142

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Razgovarajte sa ženama u svojoj obitelji o tome jesu li se susrele s neravnopravnosti na radnom mjestu.

Razmislite zbog kojih sve razloga žene češće izbivaju s radnog mjesta. Istražite što znači pojam „stakleni strop“.

X