rujan, 2022

08rujCijeli danMeđunarodni dan pismenostiKoje sve tipove pismenosti poznajete? Što znači biti pismen u današnjem svijetu? Pokušajte svoje ime napisati na nekom drugom pismu poput ćirilice. Proučite Amharski jezik i pismo. Pokušajte napisati svoje ime na amharskim pismom. Proučite Tifinarsko pismo i pokušajte napisati imena naroda koji pišu tim pismom.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 4 – Osigurati uključivo i pravedno kvalitetno obrazovanje te promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1967. s ciljem promicanja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

UNESCO-ov institut za statistiku u svojem izvještaju navodi sljedeće podatke za 2016. godinu: „750 milijuna odraslih osoba, među kojima su 2/3 žene, još uvijek ne znaju čitati i pisati na osnovnoj razini… Pismenost na globalnoj razini je u 2016. bila 86%, dok je pismenost mladih na još višoj razini od 91%. Potpuno ukidanje nepismenosti mladih jedan je od ciljeva Agende 2030 za održivi razvoj (4.6).“

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Koje sve tipove pismenosti poznajete? Što znači biti pismen u današnjem svijetu? Pokušajte svoje ime napisati na nekom drugom pismu poput ćirilice.

Proučite Amharski jezik i pismo. Pokušajte napisati svoje ime na amharskim pismom.

Proučite Tifinarsko pismo i pokušajte napisati imena naroda koji pišu tim pismom.

 

X