travanj, 2023

06traCijeli danMeđunarodni dan sporta za razvoj i mirRazgovarajte o tome kako sport može doprinijeti rodnoj ravnopravnosti. Kako kao navijači možemo doprinijeti uključivom i tolerantnom sportu? Upoznajte se s kampanjom #PlayforGlobalGoals Razgovarajte o važnosti rekreativnog sporta i zdravim stilovima života.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 10 – Smanjiti nejednakosti unutar i između država

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir uspostavljen je 23. kolovoza 2013. godine zbog prepoznavanja važnosti sporta kao ‘alata za obrazovanje, razvoj i mir, koji promiče suradnju, solidarnost, toleranciju, razumijevanje, društvenu uključenost i zdravlje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou’*.

Osobito se priznanje na ovaj dan daje i Međunarodnom paraolimpijskom odboru koji svojim radom doprinosi razgradnji predrasuda prema osobama s invaliditetom u sportu. Obilježavanje ovog Dana označava sve veću prepoznatljivost pozitivnog utjecaja koje sport može imati na razvoj ljudskih prava i društvenog i gospodarskog razvoja.

*https://undocs.org/A/RES/67/296

https://www.un.org/en/observances/sport-day

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Razgovarajte o tome kako sport može doprinijeti rodnoj ravnopravnosti. Kako kao navijači možemo doprinijeti uključivom i tolerantnom sportu? Upoznajte se s kampanjom #PlayforGlobalGoals

Razgovarajte o važnosti rekreativnog sporta i zdravim stilovima života.

Istražite hrvatske sportašice i njihova postignuća.

Istražite što su paraolimpijske igre.

Pogledajte igrani film ‘’Cool Runnings’’ o prvoj  jamajčanskoj bob momčadi.

X