veljača, 2023

11veljCijeli danMeđunarodni dan žena i djevojaka u znanostiIstražite i predstavite živote i dostignuća znanstvenica u Hrvatskoj ili svijetu koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos znanosti. Pokušajte saznati jesu li i kakve prepreke imale u razvoju karijere u znanosti. Nađite barem 2 domaće znanstvenice i otkrijte čime se bave.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 4 – Osigurati uključivo i pravedno kvalitetno obrazovanje te promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve

Globalni cilj za održivi razvoj 5 – Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

2015. godine Opća skupština Ujedinjenih Naroda je 11. veljače proglasila Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Ciljevi obilježavanja ovog dana su promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti; eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti.

„Moramo ohrabriti i potaknuti djevojke i žene da ostvare svoj puni potencijal kao znanstvenice i inovatorice.“

– Glavni tajnik UN-a, António Guterres (link)

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite i predstavite živote i dostignuća znanstvenica u Hrvatskoj ili svijetu koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos znanosti. Pokušajte saznati jesu li i kakve prepreke imale u razvoju karijere u znanosti.
Nađite barem 2 domaće znanstvenice i otkrijte čime se bave.

Izradite kolaž plakat o životu znanstvenice koja vas se najviše dojmila. Izaberite među sobom najkreativnije i objesite ih na pano u školskom hodniku.

Inspiracija: https://voxfeminae.net/feministyle/32-plakata-mocnih-znanstvenica-koja-bi-svaka-ucionica-trebala-imati/

X