ožujak, 2023

08ožuCijeli danMeđunarodni dan ženaIstražite tko su bile sufražetkinje i kakve su sve metode koristile u borbi za svoja prava. Istražite i predstavite živote poznatih žena u Hrvatskoj ili svijetu koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos društvu. Ocijenite kakav je danas društveni položaj žena u Hrvatskoj i svijetu.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 5 – Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka. Simbolizira dugu povijest borbe za ženska prava, kao što su pravo glasa, pravo na legalizaciju pobačaja ili pravo na rad.
Prva incijativa potekla je od američke Socijalističke stranke 1909., a iduće godine na Međunarodnoj konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu, na poticaj Njemice Clare Zetkin izglasano je načelo proglašenja Međunarodnog dana žena, ali bez utvrđenog datuma. Godine 1977. Ujedinjeni narodi proglasili su 8. ožujka “Međunarodnim danom za prava žena i za mir”.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite tko su bile sufražetkinje i kakve su sve metode koristile u borbi za svoja prava.
Istražite i predstavite živote poznatih žena u Hrvatskoj ili svijetu koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos društvu. Ocijenite kakav je danas društveni položaj žena u Hrvatskoj i svijetu.

X