svibanj, 2023

01sviCijeli danMeđunarodni praznik radaIstražite povijest borbe za radnička prava. Razgovarajte o problemima s kojima se suočavaju radnici u našem društvu. Napišite pjesmu o radničkim pravima! Razgovarajte o zahtjevu 8-8-8 – žive li ga vaši roditelji?

Detalji događaja

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chichagu 1. svibnja 1886. godine. Diljem Amerike održani su masovni štrajkovi u kojima više od 400 000 radnika i radnica iz tvornica izlazi na ulice. U sukobima s policijom poginulo je nekoliko radnika, a osmero organizatora osuđeno je na smrt. U spomen na taj dan 1889. godine odlučeno je da će se svake godine na 1. maj održavati radnički prosvjedi.

U Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. Radnici u Hrvatskoj, kao i internacionalne kolege istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice (8-8-8). Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz skupova i štrajkova. U zgradi Hrvatskog doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1000 radnika naglašavali: „Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite povijest borbe za radnička prava. Razgovarajte o problemima s kojima se suočavaju radnici u našem društvu.
Napišite pjesmu o radničkim pravima!
Razgovarajte o zahtjevu 8-8-8 – žive li ga vaši roditelji?

Nastavna jedinica: Što su radnička prava

Materijal za nastavnike: Infografika SSSH

Poveznica: Mali letak za veliku borbu – mladi i radnička prava

Poveznica: Mali vodič za veliku borbu – mladi i radnička prava

Pogledajte film ‘’Izlazak radnika iz tvornice’’ braće Lumiere

X