lipanj, 2023

12lipCijeli danSvjetski dan borbe protiv dječjeg radaIstražite koji dokumenti štite djecu u ovom području i raspravite o mogućim rizicima kojima djeca u našem društvu mogu biti izložena (primjerice, djeca koja zarađuju u profesionalnom sportu, reklamama ili prošnjom). Istražite što su to „konfliktni minerali“ i u kakvoj su vezi s djecom.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 16 – Promicati, u svrhe održivog razvoja, miroljubiva i uključiva društva, osigurati pristup pravosuđu za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama

Globalni cilj za održivi razvoj 8 – Promicati kontinuiran, uključiv i održiv gospodarski rast, punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad za sv

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodna organizacija rada 2002. je donijela odluku da se 12. lipnja obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. Konvencija o pravima djeteta u čl. 32. obvezuje države da „priznaju pravo djetetu na zaštitu od gospodarskog izrabljivanja i obavljanja bilo kojega posla koji bi za nj bio pogibeljan ili ometao njegovo obrazovanje, bio štetan za njegovo zdravlje ili njegov tjelesni, duševni, duhovni, moralni ili društveni razvoj“. Iako je dječji rad nezakonit, prema procijenjenim podacima Međunarodne organizacije rada iz 2018. godine 152 milijuna djece (od 5 do 17 godina starosti) radi, od čega ih 73 milijuna radi opasne poslove ili poslove u opasnim uvjetima. Jedan od Ciljeva održivog razvoja je do 2025. godine ukinuti sve oblike dječjeg rada, te vojačenja djece u konfliktnim područjima.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite koji dokumenti štite djecu u ovom području i raspravite o mogućim rizicima kojima djeca u našem društvu mogu biti izložena (primjerice, djeca koja zarađuju u profesionalnom sportu, reklamama ili prošnjom).
Istražite što su to „konfliktni minerali“ i u kakvoj su vezi s djecom.

Za nastavnike_ce:

X