siječanj, 2023

04sijCijeli danSvjetski dan Brailleovog pismaIstražite tko je bio Louis Braille. Proučite Brailleovu abecedu i pokušajte napisati kratki tekst. Proučite koja je simbolika ‘’Dana bijelog štapa’’. Istražite čime se bavi Hrvatski savez slijepih.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 4– Osigurati uključivo i pravedno kvalitetno obrazovanje te promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Braille je taktilni prikaz abecednih i numeričkih simbola koji koristi šest točaka za predstavljanje svakog slova i broja, pa čak i glazbenih, matematičkih i znanstvenih simbola. Brajicu (nazvanu po svom izumitelju u Francuskoj u 19. stoljeću, Louisu Brailleu) koriste slijepe i slabovidne osobe za čitanje istih knjiga i časopisa kao i onih tiskanih vizualnim fontom. Na temelju odluke generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 2018., kojom je prihvatila prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU), 4. siječnja obilježavamo Svjetski dan Brailleovog pisma.

Brailleovo pismo ključno je u kontekstu obrazovanja, slobode izražavanja i mišljenja, kao i društvene uključenosti, kao što je navedeno u članku 2. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Preuzeto i prevedeno sa: https://www.un.org/en/observances/braille-day

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite tko je bio Louis Braille. Proučite Brailleovu abecedu i pokušajte napisati kratki tekst.

Proučite koja je simbolika ‘’Dana bijelog štapa’’.

Istražite čime se bavi Hrvatski savez slijepih.

X