listopad, 2022

16lisCijeli danSvjetski dan hranePogledajte na internetu seriju fotografija „Hungry planet“ (Peter Merzel, Faith D’Aluisio) te razgovarajte o tome što nam sve ove fotografije govore kroz prikaz tjednog menija obitelji u različitim zemljama. Istražite koliko djece u RH živi na rubu siromaštva, imaju li sva djeca u RH osiguranu prehranu u školi? Što se treba učiniti? Pogledajte dokumentarac "Bez poreza na dobrotu"!

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 2 – Iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promicati održivu poljoprivredu

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 država svijeta. Glavna je suvremena zadaća u ovom području prema Ciljevima održivog razvoja do 2030. osigurati svijet bez gladi unatoč brzorastućoj populaciji. To između ostalog znači okončati glad, postići sigurnost u opskrbi hranom, unaprijediti kvalitetu prehrane i promicati održivu poljoprivredu.

 Prema procjeni alata Worldometer (https://www.worldometers.info/), 6. kolovoza 2020. u svijetu je 845 milijuna pothranjenih ljudi, a u prijepodnevnim satima spomenutog dana već je gotovo 14 000 ljudi umrlo od gladi.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Pogledajte na internetu seriju fotografija „Hungry planet“ (Peter Merzel, Faith D’Aluisio) te razgovarajte o tome što nam sve ove fotografije govore kroz prikaz tjednog menija obitelji u različitim zemljama.

Istražite koliko djece u RH živi na rubu siromaštva, imaju li sva djeca u RH osiguranu prehranu u školi? Što se treba učiniti?

Pogledajte dokumentarac “Bez poreza na dobrotu”!

X