svibanj, 2023

28sviCijeli danSvjetski dan menstrualne higijeneIstražite koje se sve ženske udruge u Hrvatskoj bave tematikom menstrualnog siromaštva. Proučite istraživanje udruge PaRiter o menstrualnom siromaštvu: Istražite čime se bavi Odbor za ravnopravnost spolova. Istražite koje su alternative za menstrualne uloške.

Detalji događaja

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Već sedam godina za redom 28. svibnja se u cijelom svijetu kroz kampanje osvješćivanja obilježava Dan menstrualne higijene. Inicirala ga je njemačka nevladina organizacija WASH United 2014. godine prvom kampanjom podizanja svjesnosti o  važnosti dobrog upravljanja menstrualnom higijenom na globalnoj razini.

Upravljanje menstruacijom i menstrualnom higijenom te ukazivanje na menstrualno siromaštvo, kojim terminom se govori i o teškom pristupu i nedostatku menstrualnih  potrepština, može biti posebno izazovno za žene u zemljama u razvoju, gdje su čista voda i pristup toaletu često nedostupni. Usto, u mnogim kulturama menstruacija se smatra sramotnom i nečistom. Otvoren razgovor o njoj je onemogućen, time i pristup točnim i važnim informacijama o normalnim funkcijama ženskog tijela. To izravno utječe na zdravlje žena i djevojčica, kao i na njihovo obrazovanje i dostojanstvo.

Preuzeto sa:

https://reci.hr/novi-zivot/reproduktivno-zdravlje/dan-menstrualne-higijene-obrazovanje-o-mjesecnici-doprinosi-ravnopravnosti/

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite koje se sve ženske udruge u Hrvatskoj bave tematikom menstrualnog siromaštva.

Proučite istraživanje udruge PaRiter o menstrualnom siromaštvu:

https://pariter.hr/wp-content/uploads/2021/02/Menstrualno-siromastvo-izvjestaj-1-1-1.pdf

Istražite čime se bavi Odbor za ravnopravnost spolova.

Istražite koje su alternative za menstrualne uloške.

 

X