lipanj, 2023

08lipCijeli danSvjetski dan oceanaIstražite što je to mikroplastika, kako dospijeva u mora i kako utječe na život u morima. Ima li mikroplastike u proizvodima koje svakodnevno koristite? Smislite alternative korištenju plastike u svojoj obitelji i domu!

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 14 – Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Obilježavanje Svjetskog dana oceana pokrenula je 2002. godine međunarodna mreža organizacija i pojedinaca pod nazivom The Ocean Project. Oni svoj rad posvećuju podizanju svijesti o važnosti očuvanja oceana i direktnom radu na njihovoj zaštiti. Nakon perioda zagovaranja i UN je 2008. godine 8. lipnja prepoznao kao Svjetski dan oceana.

Tema Dana se mijenja svake godine, a glavni je cilj probuditi svijest o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao bitnoj sastavnici našega života na planetu, te reagirati na trendove sve većeg uništenja oceana zbog djelovanja ljudi (onečišćenje, prekomjerna eksploatacija i sl.). Znate li da se više od 90% života na zemlji nalazi u moru. Postotak bi mogao biti i 99%, što ćemo znati kada oceane detaljnije istražimo (često se spominje da je istraženo samo 5% oceana, što je razmjerno točno) – činjenica je dakle da su kopnena živa bića zapravo poprilična manjina na našem plavom planetu!

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite što je to mikroplastika, kako dospijeva u mora i kako utječe na život u morima. Ima li mikroplastike u proizvodima koje svakodnevno koristite? Smislite alternative korištenju plastike u svojoj obitelji i domu!

X