rujan, 2022

17rujCijeli danSvjetski dan sigurnosti pacijenataIstražite što je to Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i što sve zagovara. Proučite postoje li organizacije u Hrvatskoj koje se bave zaštitom majki i novorođenčadi. Pronađite na internetu kampanju #PrekinimoŠutnju. Organizirajte u razredu debatu na temu kampanje.

Detalji događaja

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Otprilike 810 žena umire svaki dan od uzroka koji se mogu spriječiti i koji su povezani s trudnoćom i porodom. Osim toga, svaki dan umre oko 6700 novorođenčadi, što je 47% svih umrlih. Štoviše, svake godine oko 2 milijuna mrtvorođenih beba, od kojih se više od 40% dogodi tijekom poroda. Uzroci su neadekvatna bolnička njega trudnica i novorođenčadi.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata ustanovljen je 2019. kako bi se unaprijedilo globalno razumijevanje sigurnosti pacijenata, povećao angažman javnosti po pitanju sigurnosti zdravstvene skrbi i promicale globalne akcije za poboljšanje sigurnosti pacijenata i smanjenje štete za pacijente.

Ciljevi Svjetskog dana sigurnosti pacijenata:

  1. Podići globalnu svijest o pitanjima sigurnosti majki i novorođenčadi, posebice tijekom poroda.
  2. Uključivanje više dionika i usvajanje učinkovite i inovativne strategije za poboljšanje sigurnosti majki i novorođenčadi.
  3. Poziv za sve dionike na hitne i održive akcije kako bi se povećali napori kojima bi se osigurala sigurna skrb za majke i novorođenčad, osobito tijekom poroda.
  4. Zagovaranje najboljih praksi u trenutku zdravstvene skrbi kako bi se spriječili rizici koji se mogu izbjeći za sve žene i novorođenčad tijekom poroda.

Preuzeto i prilagođeno sa:

https://www.who.int/news-room/events/detail/2021/09/17/default-calendar/world-patient-safety-day-2021

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite što je to Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i što sve zagovara.

Proučite postoje li organizacije u Hrvatskoj koje se bave zaštitom majki i novorođenčadi.

Pronađite na internetu kampanju #PrekinimoŠutnju. Organizirajte u razredu debatu na temu kampanje.

X