travanj, 2023

02traCijeli danSvjetski dan svjesnosti o autizmuIstražite kakve sve vrste autizma postoje. Koja prava imaju djeca s autizmom? Kako izgleda jedan dan autistične osobe? Kakva pomagala pomažu autističnoj djeci u učenju i izražavanju? Proučite web stranicu Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj. Postoje i u drugim regijama takve ustanove.

Detalji događaja

Cilj 3 – Osigurati zdrav život i promicati blagostanje za ljude svih generacija

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Dana 18. prosinca 2007. Opća skupština UN-a odredila je 2. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Autizam je neurorazvojni poremećaj obilježen poremećenim društvenim međudjelovanjem i komunikacijom, ponavljanim i stereotipnim obrascima ponašanja i nejednolikim intelektualnim razvojem, često uz duševno zaostajanje. Simptomi započinju u ranom djetinjstvu. Uzrok je u mnoge djece nepoznat, premda u nekih dokazi podupiru gensku sastavnicu; autizam može biti posljedica zdravstvenih poremećaja. Dijagnoza se zasniva na razvojnoj anamnezi i promatranju. Liječenje se sastoji od bihevioralnih postupaka te ponekad, primjene lijekova.

Preuzeto:
https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/poteskoce/autizam/
https://www.timeanddate.com/holidays/un/world-autism-awareness-day

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite kakve sve vrste autizma postoje. Koja prava imaju djeca s autizmom? Kako izgleda jedan dan autistične osobe? Kakva pomagala pomažu autističnoj djeci u učenju i izražavanju?

Proučite web stranicu Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj. Postoje i u drugim regijama takve ustanove.

http://centar-sraskaj-zg.skole.hr/

X