studeni, 2022

21stu00:0000:00Svjetski dan televizijeIstražite kada je izumljen prvi televizor. Kako je izgledao? Koja je razlika između mehaničkog i elektronskog televizora? Što se prvo emitiralo na televiziji? Napravite lentu vremena o razvoju televizora kao uređaja te kao sredstva za slanje poruke kroz povijest.

Detalji događaja

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Dana 17. prosinca 1996. Opća skupština UN-a proglasila je 21. studenoga Svjetskim danom televizije u znak sjećanja na datum kada je ranije te godine održan prvi Svjetski televizijski forum. UN je pozvao sve države članice da obilježe taj dan poticanjem globalne razmjene televizijskih programa koji se, između ostalog, usredotočuju na pitanja kao što su mir, sigurnost, gospodarski i društveni razvoj i poticanje kulturnih promjena.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite kada je izumljen prvi televizor. Kako je izgledao? Koja je razlika između mehaničkog i elektronskog televizora? Što se prvo emitiralo na televiziji?

Napravite lentu vremena o razvoju televizora kao uređaja te kao sredstva za slanje poruke kroz povijest.

Za inspiraciju pogledajte kratki youtube klip o evoluciji televizije.

Pronađite na internetu prvu emitiranu emisiju. Usporedite s današnjim emisijama. Kakve razlike uočavate?

Pokrenite raspravu u razredu na temu važnosti televizije za čovječanstvo. Kakva bi po vašem mišljenju televizija trebala biti? Kakav sadržaj bi trebala emitirati?

X