GOOD Školica: Građanski odgoj koji potiče solidarnost, socijalnu pravdu i uključenost – doprinos prevenciji nepovjerenja, mržnje i nasilja

Nakon školskih praznika, nastavljamo s ciklusom online edukacija za nastavnike_ce i stručne suradnike_ce.

Cilj ove GOOD školice je razmijeniti primjere odgoja i obrazovanja za solidarnost, socijalnu pravdu i uključivost među mladima kao što je primjer online edukacija za mlade razvijenih kroz ESF projekt SPONA. Ovo područje građanskog odgoja i obrazovanja je jako  važno samo po sebi, a doprinosi i prevenciji širenja nepovjerenja i mržnje među mladima.

Danas su mladi izloženi narativima i idejama koji promoviraju mržnju i nasilje. Ovakvi narativi, ideje i pokreti danas su prisutniji jer se pojavljuju i šire u većoj mjeri u digitalnom okruženju, ali pod njihovim utjecajem dolazi o do situacija nasilja u fizičkom okruženju.

Bavit ćemo se pregledom digitalnog promicanja urota i mržnje prema različitim društvenim skupinama od rasnog i religijskog ekstremizma prema nešto novijem fenomen okupljanja muškaraca u digitalnim prostorima u kojima promiču seksizam i mizoginiju te mogućnostima da se obrazovni sadržajima usmjerenim na uključivost i solidarnost odgovori na ovakve narative. Otvorit će se pitanje društvene opasnosti ovih ideja kao i važnosti promicanja solidarnosti, socijalne pravde i uključenosti kroz obrazovanje kako bi se prevenirale isključive ideje među mladima.

Tijekom radionice bavit ćemo se temama:

  • Izloženosti mladih idejama nepovjerenja u znanost i obrazovanje.
  • Izloženosti mladih mržnji prema određenim društvenim skupinama (prema LGBT osobama, prema ljudima određene nacionalnosti ili vjere i prema ženama).
  • Važnosti građanskog odgoja i obrazovanja koje potiče socijalnu pravdu i uključivost te nudi odgovor na nepovjerenje i mržnju.

Edukacija će se održati u srijedu, 13. rujna od 16:00 do 18:00 sati na ZOOM platformi te je prvenstveno namijenjena odgojno – obrazovnim djelatnicima srednjih škola, odnosno isti će imati prednost pri selekciji. Molimo vas da u prijavnici obrazložite svoju motivaciju te postavite eventualna pitanja na koja želite dobiti odgovore tijekom edukacije.

Edukaciju će provesti socijalna pedagoginja iz udruge Ambidekster klub.

Nakon selekcije, odabranim sudionicima_ama ćemo poslati potvrdu sudjelovanja i poveznicu za ZOOM na dan održavanja edukacije. Za sudjelovanje na edukaciji se izdaju potvrde.

Prijaviti se možete do srijede (do 12.00)  na ovom linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfmoeqtVT2KtDtHrrBy5KsQN7ftg_KtYOjzoipSZAIaO9SBwA/viewform