Ima li nade za provedbu obrazovne reforme bez slobode djelovanja?

Premijer Plenković jučer je potvrdio opravdanost sumnji kako novoimenovana ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak neće imati odriješene ruke, već će on kao kapetan broda kormilariti brodom zvanim obrazovanje. Posljednjih 27 godina, a posebice posljednjih dana, za vladajuće je obrazovanje ništa manje nego trgovački brod koji prodaje maglu upakiranu u inovativna rješenja iz Švedske.

Naime, odgovornost premijera je da vodi Vladu koja poštuje zakone i provodi strategije donesene u Hrvatskom saboru pa tako i Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, čiju provedbu treba vratiti na pravi kurs.  Premijer tim poručuje kako Blaženka Divjak, unatoč kompetencijama i referencama, neće imati mogućnost upravljati odgojno-obrazovnom reformom po principima transparentnosti i neovisnosti. Stoga je potrebno upitati, prijeti li obrazovanju novi brodolom, zbog ponavljanja nedemokratskih i netransparentnih procedura i tako stvorenih tijela koje su cjelovitu kurikularnu reformu stavile u službu jedne isključive ideologije?

U demokratskoj zemlji 21. stoljeća koja na čelu ima ministricu profila Blaženke Divjak očekivala bi se uspješna i na rezultatima bazirana provedba Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, povećanje proračuna za obrazovanje na 6% BDP-a do 2020. godine i uspostava okvira za demokratizaciju sustava odgoja i obrazovanja. Jednako tako, očekivala bi se provedba Cjelovite kurikularne reforme u kojoj su STEM i građanski odgoj i obrazovanje jednako važna područja odgoja i obrazovanja. S pravom bi se očekivalo i ponovno formiranje Ekspertne radne skupine koja razvija demokratsku školu i čiji članovi i voditelj/ica svojim kompetencijama odgovaraju visoko postavljenim izbornim kriterijima, a pritom surađuju s nastavnicama, učiteljima i drugima iz struke. Isto tako, očekivla bi se i smjena onih koji su se, poput Dijane Vican, pokazali neprofesionalnima voditi transparentne procese utemeljene na stručnosti.

Očekivanja i nisu tako velika, međutim postavlja se pitanje hoće li, i koliko dugo, Ministarstvo raditi u svome revijalnom tonu i potapati reformske promjene poput odbačenog tereta s broda. U floti vladinih ministarskih brodova, premijer jest kapetan, ali obrazovnim brodom treba kormilariti imenovana ministrica Divjak i sukladno ruti zacrtanoj u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, dovesti do željenih promjena koje su opetovano tražili deseci tisuća građana.


Financijski izvještaj o provedbi prosvjedne akcije Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma

 

Prosvjednu akciju 1. lipnja 2017. koordinirale su organizacije civilnoga društva iz GOOD inicijative:

  • Centar za mirovne studije
  • GONG
  • Forum za slobodu odgoja

a podržale su je organizacije članice GOOD inicijative, brojne organizacije civilnog društva, sindikati i ustanove iz cijele Hrvatske.

U organizaciji ovih aktivnosti sudjelovalo je preko 50 osoba iz cijele Hrvatske koji su organizaciju prosvjeda uložili oko 500 sati volonterskog rada.

Ispred organizatora zahvaljujemo svim sudionicima i sudionicima prosvjeda, podržavateljima te osobito našim volonterkama i volonterima!

Troškovi prosvjeda 1. lipnja 2017. godine

Stavka Iznos Troškove pokrili:
Postavljanje ozvučenja na Trgu bana Jelačića, pozornica i potrebna oprema na Trgu kralja Tomislava 40.000,00 kn GONG (OSIFE donacija) i
Fizička osoba osobnom donacijom firmi za iznajmljivanje koncertne opreme i ozvučenja
ZAMP, plaćanje prema ugovoru o naknadi za korištenje glazbenih djela 850,00 kn GONG (OSIFE donacija)
Zaštitari na prosvjedu u Zagrebu 875,00 kn GONG (OSIFE donacija)
Održavanje web-a GOOD inicijative i oglašavanje na društvenim mrežama GOOD-a  1.400,00kn GONG (OSIFE donacija)
Tisak i dizajn printanih materijala, akreditacija i sl. 6.600,00 GONG (OSIFE donacija)
Grad Zagreb i Zagrebački holding: korištenje el. energije, biljezi i naknade, čišćenje prostora. 1.500,00 kn GONG (OSIFE donacija)
UKUPNO 51.225,00 kn

 

Troškovi organizacije prosvjeda 1. lipnja 2017. iznosili su 51.225,00 kn.

U prikazu troškova nisu navedeni troškovi rada koordinatora niti troškovi vezani uz volontere.

Također, u troškovniku su prikazani isključivo troškovi prosvjedne akcije. Međutim, nisu prikazani troškovi organiziranja aktivnosti Od demokracije u školi do demokracije u društvu: ČEKAJUĆI TRAMVAJ ZVAN OBRAZOVNA REFORMA! Ove dodatne aktivnosti organizirane tijekom svibnja i lipnja 2017. uključuju kulturno-umjetničke (predstave i izložbe) i druge javne (tribine i edukacije) događaje.

Na žiro račun udruga GONG, Centar za mirovne studije i Forum za slobodu odgoja primljena je donacija Otvorenog društva – OSIFE za potrebe provedbe projekta Time for GOOD education, koji je u većoj mjeri usmjeren na provedbu edukativnih i javnih aktivnosti. Dio donacije je osiguran za javne događaje pa su iz njega pokriveni troškovi vezani uz prosvjed. Fizička osoba Emil Tedeschi  donirao je za podršku prosvjedu – uplatio je za troškove tribine i ozvučenja na Trgu kralja Tomislava izravno firmi za iznajmljivanje koncertne opreme i ozvučenja.