Tribina “Tako je lako razumjeti EU – jednostavnim jezikom o teškim pitanjima”

Koliko se uplaćuje u proračun EU, a koliko Hrvatska dobiva iz proračuna? Što možemo očekivati od hrvatskog ulaska u Eurozonu? Tko su europskeptici? Koliko mladi i škole sudjeluju u  Erasmus+ programu?  Nakon radionica u srednjim i osnovnim školama kroz koje se učilo o EU-u te pravima i mogućnostima vezanim uz europsko građanstvo, prikupljena su pitanja učenika o Europskoj uniji.

Na večernjem događaju u  Kući Europe 9. svibnja 2019. od 17:30 do 19:00 sati Gong je pozvao stručnjakinje i stručnjake da odgovore na njihova pitanja. Činjenično provjerene odgovore je osigurala redakcija portala Faktograf.hr, a podatke i trendove komentirali su dr.sc. Marina Tkalec s Ekonomskog instituta u Zagrebu,  Branka Radonić Choudhury iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije te dr.sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti.

Uvodno su učenici Osnovne škole Pavleka Miškine okupljenima, i to uglavnom srednjoškolcima i njihovim profesorima, otpjevali vlastiti tekst o vrijednostima koje žele živjeti u Hrvatskoj i Europi. Učenici su sami napisali tekst na melodiju Ode radosti uz mentorstvo njihove učiteljice glazbene kulture Saše Marić. Tekst su napisali kroz kreativnu radionicu koja je u sklopu R-EU Connected projekta provedena u suradnji s Gongom u njihovoj školi prethodni tjedan.