studeni, 2022

25stuCijeli danMeđunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženamaInformirajte se o radu skloništa za žene koje su preživjele obiteljsko nasilje. Za srednju školu – istražite statistike vezane uz nasilje nad ženama (ubojstva, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i drugo) te porazgovarajte što bi trebalo učiniti kako bi se preveniralo ili smanjilo nasilje nad ženama i djevojkama. Što se može učiniti na razini škole ili u obrazovnom sustavu? Istraži što je 'One billion rising'!.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 5 – Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Informirajte se o radu skloništa za žene koje su preživjele obiteljsko nasilje.

Za srednju školu – istražite statistike vezane uz nasilje nad ženama (ubojstva, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i drugo) te porazgovarajte što bi trebalo učiniti kako bi se preveniralo ili smanjilo nasilje nad ženama i djevojkama. Što se može učiniti na razini škole ili u obrazovnom sustavu? Istraži što je ‘One billion rising’!.

Poveznica: Priručnik udruge CESI za rad s mladima na temu
rodnih stereotipa i rodno uvjetovanog nasilja “Pokreni promjenu”

X