svibanj, 2023

22sviCijeli danMeđunarodni dan biološke raznolikostiNapravite aktivnost 'Mreža života' kao uvod u diskusiju o međupovezanosti različitih sustava i posljedicama njihovog slabljenja. Popričajte sa svojim djedovima, bakama, starijim susjedima o tome kako se krajolik u vašoj zajednici promijenio za njihova života. Istražite primjere utjecaja klimatskih promjena u RH.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 15 – Očuvati, ponovno uspostaviti i promicati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine, 157 država svijeta, uključujući Hvatsku, potpisalo je Konvenciju o biološkoj raznolikosti (The Convention on Biological Diversity – CBD).

Biološka raznolikost u pojednostavljenom smislu odnosi se na ukupnost života/živih bića na ovom planetu, koju možemo podijeliti u tri skupine: geni, biljne i životinjske vrste i ekosustavi. Smanjenje biološke raznovrsnosti prijetnja je prvenstveno čovjeku, ali i prirodi. Do smanjenja raznolikosti najčešće dolazi zbog klimatskih promjena, invazivnih vrsta, prekomjernim iskorištavanjem prirodnih resursa, onečišćenjem i urbanizacijom. Na stranicama WWF nalaze se sljedeći zabrinjavajući podaci:

• Ubrzan gubitak vrsta koji vidimo danas je od 1000 do 10.000 puta veći nego prirodni tijek izumiranja vrsta, upozoravaju stručnjaci.
• Stručnjaci procjenjuju da svake godine nestane između 0,01 i 0,1% cjelokupnog broja vrsta.
• Ako za primjer uzmemo da je niža procjena ukupnog broja vrsta točna – tj. da postoji oko dva milijuna različitih vrsta na našem planetu – onda godišnje nestane između 200 i 2000 vrsta.
• Ali ako je viša procjena broja vrsta točna – tj. da postoji 100 milijuna različitih vrsta na planetu – tad svake godine nestane između 10.000 i 100.000 vrsta.

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Napravite aktivnost ‘Mreža života’ kao uvod u diskusiju o međupovezanosti različitih sustava i posljedicama njihovog slabljenja.
(Primjer aktivnosti)

Popričajte sa svojim djedovima, bakama, starijim susjedima o tome kako se krajolik u vašoj zajednici promijenio za njihova života.

Istražite primjere utjecaja klimatskih promjena u RH.

X