travanj, 2023

08traCijeli danSvjetski dan RomaIstražite romske zajednice u Hrvatskoj i Europi te se upoznajte s problemima s kojima se susreću. Pogledajte kratki film na stranici HRT "Projekt drugi" i razgovarajte o tome koja su ljudska prava osobe u glavnoj ulozi ugrožena. Nađite prijevod romske himne „Gelem Gelem“ (na hrvatski ili drugi jezik koji znate), porazgovarajte o njenom sadržaju, kontekstu i značenju.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 11 – Učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

8. travnja se diljem svijeta obilježava Svjetski dan Roma, u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. To je bio jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na romskoj pjesmi “Gelem, gelem” (idem, idem). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite romske zajednice u Hrvatskoj i Europi te se upoznajte s problemima s kojima se susreću.

Pogledajte kratki film na stranici HRT “Projekt drugi” i razgovarajte o tome koja su ljudska prava osobe u glavnoj ulozi ugrožena (poveznica).

Nađite prijevod romske himne „Gelem Gelem“ (na hrvatski ili drugi jezik koji znate), porazgovarajte o njenom sadržaju, kontekstu i značenju.

Istražite tradicionalna jela romske zajednice.

X