travanj, 2023

22traCijeli danDan planeta ZemljeIstražite što je ekološki otisak i izračunajte svoj koristeći poveznicu na earthday.org stranici. Razgovarajte o načinima kako smanjiti ekološki otisak. Organizirajte ekološku akciju u svojoj školi. Upoznajte se s djelovanjem udruga u Hrvatskoj koje se bave zaštitom okoliša. Razgovarajte o utjecaju klimatskih promjena na život na planeti, istražite gdje sve možemo uočiti djelovanje klimatskih promjena u RH.

Detalji događaja

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

Globalni cilj za održivi razvoj 13 – Poduzeti hitna djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica

Dan planeta Zemlje je prvi puta obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te je, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. Naziv Earth Day prvi je puta upotrijebio gradonačelnik San Francisca u proglasu 1969. kojim je odlučeno da se na području San Francisca taj dan slavi kao Dan planeta Zemlje.

Ubrzo poslije, američki je parlament donio cijeli niz zakonskih uredbi kao odgovor na sve očitiju ekološku krizu. Slično buđenje ekološke svijesti javilo se i u drugim dijelovima svijeta. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“. Danas se dan obilježava u cijelom svijetu, svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Istražite što je ekološki otisak i izračunajte svoj koristeći poveznicu na earthday.org stranici.
Razgovarajte o načinima kako smanjiti ekološki otisak.

Organizirajte ekološku akciju u svojoj školi.
Upoznajte se s djelovanjem udruga u Hrvatskoj koje se bave zaštitom okoliša.

Razgovarajte o utjecaju klimatskih promjena na život na planeti, istražite gdje sve možemo uočiti djelovanje klimatskih promjena u RH.

Novi priručnik za srednje škole – DOOR ‘Klima je i naš izbor’: poveznica

Nastavna jedinica: Održivi razvoj u mojoj zajednici

X