“Glas učenika za kvalitetnije građansko obrazovanje” – javna rasprava povodom Međunarodnog dana obrazovanja

Na Međunarodni dan obrazovanja 24. siječnja, Ambidekster klub i GOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav  pozivaju vas na javnu raspravu “Glas učenika za kvalitetnije građansko obrazovanje” i dijalog mladih s donositeljima odluka u prostorije Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb, od 9:30 do 14:00 sati.

Izjave za medije predviđene su od 9:30 do 10:00 sati.

U prvom dijelu javne rasprave na javnom panelu Građanski odgoj i obrazovanje od nacionalne do gradske razine  analizirat će se različiti modeli aktualne provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u Gradu Zagrebu, ali i Hrvatskoj te će se čuti rezultati istraživanja o provedbi građanskog odgoja i obrazovanja kao međupredmetne teme. U raspravi sudjeluju obrazovni stručnjaci Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport, Tomislav Reškovac, predsjednik Povjerenstva za uvođenje ZAG-a, te Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja.

Drugi dio ove javne rasprave posvećen je glasovima mladih koji sudjeluju u različitim programima građanskog odgoja i obrazovanja, koji će imati prostor reći što se događa u školama, dok se u stručnoj javnosti raspravlja o modelima građanskog odgoja i obrazovanja.

Ambidekster klub i GOOD inicijativa na sudjelovanje pozivaju mlade koji sudjeluju u radu volonterskih klubova te provedbi programa ŠIZ – Škola i zajednica i ZAG – Zajednica aktivnih građana; javne službenice i službenike; odgojno-obrazovne radnice i radnike kao i donositelje odluka iz područja obrazovanja kako bis se osvrnuli na dosadašnju provedbu građanskog odgoja i obrazovanje te prepoznali aktualne potrebe. Prijavnica za sudjelovanje nalazi se ovdje.


Program:

09:30 – 10:00Okupljanje sudionika i registracija
10:00 – 11:30“Građanski odgoj i obrazovanje od nacionalne do gradske razine”
Javna rasprava stručnjaka i donositelja odluka otvorena za medije

Sudjeluju:

Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport
Tomislav Reškovac, predsjednik Povjerenstva za uvođenje ZAG
Nikola Baketa, Institut za društvena istraživanja

Moderatorica: Eli Pijaca Plavšić, Forum za slobodu odgoja, GOOD inicijativa
11:30 – 12:00Pauza i osvježenje
12:00 – 13:30Glas učenika za kvalitetnije građansko obrazovanje” – dijalog mladih i donositelja odluka
Riječ imaju mladi – rasprave u malim grupama
13:30 – 14:00Završetak