svibanj, 2023

21sviCijeli danSvjetski dan kulturnih raznolikosti, dijaloga i razvojaKroz animirani film Projekta drugi istraži što su sve elementi kulture i što je osobni kulturni identitet, a kroz film nauči što znače pojmovi multikulturalnosti i interkulturalnosti.

Detalji događaja

Globalni cilj za održivi razvoj 11 – Mir, pravda i snažne institucije

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?

2001. g. Glavna skupština UNESCO-a usvojila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da, poštujući i promičući kulturnu raznolikost, stvore uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije. Svjetski Dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002. godine.
Paralela između biološke i kulturne raznolikosti nalazi se i u UNESCO-vom izvješću iz 1995. g. Our Creative Diversity (Naša kreativna raznolikost):
“Stotinama milijuna godina, priroda je razvijala nevjerojatne oblike života koji su međusobno tijesno povezani: opstanak svih neophodan je kako bi se osiguralo kontinuirano postojanje prirodnih ekosustava. Na sličan način “kulturni ekosustavi” sastavljeni od bogatih i kompleksnih mozaika više ili manje snažnih kultura, trebaju osigurati raznolikost kako bi sačuvali i prenijeli vrijedno naslijeđe budućim generacijama. Baš kao što su politike za zaštitu bioraznolikosti neophodne kako bi se osigurala zaštita prirodnih ekosustava i raznolikost vrsta, samo odgovarajuće kulturne politike mogu osigurati zaštitu kulturne raznolikosti suočene s rizikom jedinstvene homogenizacije kulture u današnjem svijetu.”

Kulturna raznolikost simbol je nastojanja da se poticajem razvoja svih svjetskih kultura spriječi unificirani razvoj svijeta.

Kulturna raznolikost
– predstavlja polaznu točku za suživot i uključenje svih ljudi te je osnova za život u multikulturalnom svijetu
– važan je čimbenik razvoja
– njezino je poštivanje ujedno i poštivanje ljudskih prava
– kulturna baština je izvor naše kreativnosti….“*

*Preuzeto i prilagođeno sa stranica Ministarstva kulture

 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Kroz animirani film Projekta drugi (poveznica) istraži što su sve elementi kulture i što je osobni kulturni identitet, a kroz film (poveznica) nauči što znače pojmovi multikulturalnosti i interkulturalnosti.

Listić za nastavu: interkulturalna škola

Pogledajte dokumentarni film ‘’HUMAN’’

 

X