GOOD školica: “Seksizam naš svagdašnji – suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji”

Sudionici/e edukacije moći će naučiti više o seksizmu i štetnim posljedicama seksizma s naglaskom na medijsko izvještavanje i oglašivačku industriju. Podijelit ćemo informacije o radu naše stranice “Seksizam naš svagdašnji”, našem istraživanju i zaključcima. Na konkretnim primjerima pokazat ćemo najštetnije oblike seksizma te ih zajedno pokušati svrsati u različite kategorije seksističkog izvještavanje.

Cilj edukacije je naučiti prepoznavati seksizam u medijima, kao i načine kako se protiv istoga boriti. Sudionici/e će moći definirati pojam seksizma, prepoznati seksističke obrasce u medijskom izvještavanju te razumjeti utjecaj seksizma na društvo.

Nakon edukacije sudionici i sudionice će:

1. Prepoznati seksizam u medijima: Sudionici/e će moći identificirati različite oblike seksizma u medijskom izvještavanju, uključujući implicitne i eksplicitne primjere.

2. Razumjeti štetne posljedice seksizma: Sudionici/e će biti upoznati/e sa štetnim posljedicama seksizma na pojedince/ke, društvo i kulturu te će razumjeti važnost suzbijanja seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji.

3. Definirati pojam seksizma: Sudionici/e će moći precizno definirati pojam seksizma, razlikujući ga od drugih oblika diskriminacije ili predrasuda.

4. Klasificirati seksističke obrasce: Sudionici/e će moći klasificirati različite oblike seksističkog izvještavanja i oglašavanja u različite kategorije, što će im omogućiti bolje razumijevanje i analizu seksističkih narativa.

5. Razumjeti utjecaj seksizma na društvo: Sudionici/e će imati dublje razumijevanje kako seksizam utječe na društvo u cjelini, uključujući socijalne norme, stereotipe i strukturnu neravnopravnost.

6. Naučiti načine borbe protiv seksizma: Sudionici/e će biti upoznati/e s različitim strategijama i alatima koji se mogu koristiti u borbi protiv seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, uključujući aktivizam, edukaciju javnosti i promjene politika.

Edukacija će se održati u srijedu, 10. travnja od 15:00 do 17:00 sati na ZOOM platformi.

Edukaciju će provesti Silvia Žufić Dujmović i Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč.

Svim sudionicima/ama ćemo poslati potvrdu sudjelovanja i poveznicu za ZOOM na dan održavanja edukacije (nakon 12.00 sati). Za sudjelovanje na edukaciji se izdaju potvrde.

Prijaviti se možete do srijede, 10. travnja (podne) na ovoj poveznici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckNRUH46ctuC4lSt1IFq9LHRmfyjHf-RpDUGVRk9K2zUIxrA/viewform