“Hrvatska može bolje” bio je građanski prosvjed

U predizbornoj kampanji, pojedini političari prosvjed “Hrvatska može bolje” pokušavaju diskreditirati tvrdnjama da ga je organizirao SDP.

GOOD inicijativa stoga još jednom ponavlja: prosvjed za podršku kurikularnoj reformi 1. lipnja 2016. godine organizirali su aktivisti/ce GOOD inicijative uz potporu i suradnju više od 200 udruga i sindikata.

U javnim predizbornim nastupima su  g. Zlatko Hasanbegović (na predizbornom sučeljavanju u organizaciji GOOD inicijative, 26.6.), a zatim i g. Andrej Plenković (u sučeljavanju sa g. Davorom Bernardićem na RTL-u, 29.6.) izjavili da je prosvjed “Hrvatska može bolje” 2016. organizirao SDP. Ovdje ističemo da su prosvjed za podršku kurikularnoj reformi 1.6.2016. godine organizirali aktivisti/ce GOOD inicijative uz potporu i suradnju više od 200 udruga te sindikata, a svojim slobodnim odabirom podržale tisuće građanki i građana.

Prosvjed je organiziran kako bismo podržali nastavak Cjelovite kurikularne reforme te iskazali nezadovoljstvo prema odluci tada novoizabrane Vlade da reformu prekine. GOOD inicijativa okuplja nevladine organizacije, obrazovne stručnjake i građane/ke, a njeno djelovanje u ovom i u svim ostalim slučajevima je nestranačko, i nije financijski niti organizacijski podržano od političkih stranaka. Zabrinjavajuće je što u društvu koje se već tridesetak godina zove demokratskim moramo podsjećati ili poučavati političare o tome što je civilno društvo, što radi i čemu služi, te da ono nije isto što i oporba.

Prosvjed je bio prosvjed građana, ali izgleda da pojedini političari negiraju ili ne prihvaćaju da u Hrvatskoj postoji organizirano civilno društvo koje se bori za vrijednosti – a ne za vlast – i svjesno umanjuju njegov doprinos u demokratskim procesima. 

Više od 40 000 građana je 1.6.2016. izašlo na građanski prosvjed diljem Hrvatske, a ovakvim netočnim navodima se pokušava relativizirati i politizirati demokratsko pravo na prosvjed u predizborne svrhe. Apeliramo na političare da ovakve tvrdnje ne iznose ako ih ne mogu potkrijepiti dokazima, jer je u protivnome jasno da se radi o namjernoj manipulaciji ili pokušaju diskreditacije organizacija civilnog društva