Online panel rasprava: “Pristup obrazovanju – škola na daljinu, učenici na marginu”

Sva djeca imaju pravo na obrazovanje, ali kako ga ostvariti?

Neka djeca su lošijoj poziciji od svojih vršnjaka zbog uvjeta života ili nedovoljnog poznavanja jezika, a sustav ne odgovara adekvatno na njihove probleme i potrebe te im ne omogućuje pristup obrazovanju. 

Kako da sustav ispuni svoju obavezu prema djeci i što se može promijeniti u planiranju obrazovnih politika i praksi?

Online panel raspravaPristup obrazovanju – škola na daljinu, učenici na marginu” koja će se održati u ponedjeljak 15. lipnja s početkom u 18 sati govori upravo o tim temama.

Drugi je to po redu panel u sklopu konferencije “Obrazovanje u fokusu”, koju GOOD inicijativa, u suradnji s ekspertima i suradnicima, već tradicionalno organizira povodom obilježavanja godišnjice održavanja prosvjeda „Hrvatska može bolje!“.
S obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane COVID-19 krizom konferencija se ove godine održava online.

U sklopu panela “Pristup obrazovanju – škola na daljinu, učenici na marginu” razgovarat će se o problemima u dostupnosti obrazovanja te postojećim nejednakostima, a posebno problemima u pristupu i praćenju koji su za vrijeme online nastave pogodili neke i inače ugrožene skupine djece. To se posebno odnosi na onu djecu koja žive u nepovoljnim socio-ekonomskim uvjetima i djecu koja ne poznaju hrvatski jezik dovoljno dobro.

Na panelu će biti riječi i o tome što je potrebno napraviti kako bi se u većoj mjeri odnosno za svu djecu ostvarilo pravo na obrazovanje te koje promjene u sustavu su nužne. Također, što smo naučili za vrijeme nastave na daljinu kako druge krizne situacije u obrazovanju ne bi dovele do zapostavljanja neke djece. 

Na panelu sudjeluju:
Helenca Pirnat Dragičević, Pravobraniteljica za djecu
Siniša Senad Musić, Romska organizacija mladih Hrvatske
Anamaria Macanović, Are You Syrious?
Margareta Gregurović, Institut za migracije i narodnosti

Moderatorica je: Lovorka Bačić, Centar za mirovne studije

Panel raspravu organizira Centar za mirovne studije, a moći će se pratiti putem društvenih mreža, gdje ćete moći i postaviti pitanja panelistima_cama.