Nalazi recentnih istraživanja u području građanskog odgoja i obrazovanja (GOO)

Ususret parlamentarnim, ali i predsjedničkim i izborima za EU parlament, Gong u suradnji s GOOD-om organizira online događaj za članice GOOD inicijative, akademsku zajednicu i zainteresiranu javnost. Izlagači i izlagačice ovog događaja dat će nam pregled na koje je načine institucionaliziran GOO u nekoliko europskih zemalja te koji bi pristup bilo najbolje primijeniti u hrvatskim školama s obzirom na dosadašnja iskustva s uvođenjem GOO-a. Zatim, prepoznaju li ove teme i probleme kreatori obrazovnih politika i spominju li ih stranke u svojim političkim programima uopće. Kakva su politička znanja i vrijednosti hrvatskih maturanata – znaju li više ili manje od prethodnih generacija, jesu li autoritarniji ili demokratičniji?  Naposljetku, koja argumentacija ide u prilog spuštanju dobne granice za političko sudjelovanje na 16 godina – trebamo li i s kojim motivima težiti tome da proširujemo demokratsko pravo na mlađi uzrast? 

U ove teme uvest će nas:

  • Monika Pažur, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Eli Pijaca Plavšić, samostalna savjetnica u području obrazovanja
  • Nikola Baketa, Institut za društvena istraživanja Zagreb
  • Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Događaj će se održati u petak, 29. ožujka 2024. godine na Zoom platformi s početkom u 15h, a prijaviti se možete putem obrasca. Poveznica na događaj bit će vam poslana na email adresu koju ste naveli u obrascu za prijavu na dan događanja. Predviđeno trajanje je 90 minuta.

Nekima od nas ovo su dobro poznate teme, dok će drugima neke od ovih informacija biti skroz nove. Ideja je da si približimo ili osvježimo neke od spoznaja koje proizlaze iz ovih istraživanja te se podsjetimo zašto GOOD inicijativa već godinama ustraje na nekim temama i zašto će i dalje nastaviti zagovarati sustavno uvođenje GOO-a u sve škole u Hrvatskoj. 

Za sva pitanja možete se obratiti Tanji Štampar na tanja@gong.hr ili na Gongov uredski broj telefona 01/48 25 444.


Agenda-GOOD-Zoom-istrazivanje